Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog steeds veel giftige mineraaloliën in voedingsmiddelen

15-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1525 keer bekeken
  •  
Foodwatch

In Europa worden veel voedingsmiddelen verkocht die verontreinigd zijn met giftige minerale oliën, ook wel MOAH’s genoemd. Dit kwam naar voren uit een laboratoriumtest van Foodwatch. De internationale waakhond wil dat alle verontreinigde producten worden teruggeroepen.

Voor het laboratoriumonderzoek zijn 152 producten getest uit diverse landen, waaronder Nederland. Bij één op de acht van die producten blijkt er sprake te zijn van verontreiniging door MOAH’s. Dat zijn giftige minerale oliën die schade aan DNA kunnen veroorzaken en zelfs een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van kanker. Dit blijkt uit berichtgeving van Foodwatch. 

“Roep producten terug”

Vanwege de gezondheidsrisico’s roept Foodwatch de Europese Unie op om alle verontreinigde producten terug te roepen. De waakhond dringt daarop aan bij de Europese commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid en EU-beleidsmakers. 

Industrie al jaren op de hoogte

Nicole van Gemert, directeur van foodwatch: "De Europese Commissie, de Europese Raad en de hele voedingsindustrie zijn al vele jaren op de hoogte van de gevaren van MOAH in voedsel. Het is schandalig dat de EU, die altijd het belang van de gezondheid van de consument benadrukt, dit vermijdbare en absoluut onnodige gevaar voor de gezondheid nog steeds niet heeft uitgebannen." Foodwatch eist daarom actie en verwijst naar Europese regelgeving die de verkoop van schadelijke levensmiddelen nadrukkelijk verbied. 

De derde keer

Het is de derde keer dat Foodwatch via laboratoriumtests aan het licht brengt dat producten zijn verontreinigt met MOAH’s. Desondanks blijven veel van de verontreinigde voedingsmiddelen in de schappen liggen, aldus Foodwatch. 

Waakhond start petitie

Volgens de waakhond worden de schadelijke stoffen op tal van plekken aangetoond; van rijst en verpakkingen tot aan diervoeding en zelfs kinderspeelgoed. Om druk uit te oefenen is Foodwatch een petitie gestart, waarvoor mensen zich kunnen aansluiten via www.foodwatch.org/nl/minerale-olie. Ook is een dringende oproep verzonden naar de Nederlandse minister van Volksgezondheid om er spoedig werk van te maken. 

Bron: Foodwatch

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!