Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Nog steeds te veel zout in ons eten

21-05-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
zout_03.jpg
Fabrikanten stoppen nog steeds te veel zout in onze voeding. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond. Het eten van te veel zout brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaatziekten. Al eeuwen is zout een belangrijk ingrediënt in ons eten. Zout is geschikt om voedsel te conserveren en wordt gebruikt als smaakmaker. Bovendien is zout goedkoop. Het gevolg is dat we ondertussen niet meer om zout heen kunnen. Vooral producten die uit de fabriek komen zitten vol met zout: pizza’s, sauzen, broodbeleg en kant-en-klaarmaaltijden etc. Zonder dat u het weet, krijgt u zo heel veel zout binnen. Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland gemiddeld zo’n negen gram zout per dag binnenkrijgen.
Gevolgen
De Gezondheidsraad adviseert ons om elke dag maar zes gram zout te eten. Volgens deskundigen hebben we echter maar zo’n één a twee gram per dag nodig. In oktober 2009 besteedde Kassa ook aandacht aan zout in ons voedsel. Uit deze uitzending blijkt welke gevolgen het eten van veel zout heeft. Stelselmatig te veel zout eten zorgt voor een te hoge bloeddruk, wat uiteindelijk kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte. Ook heeft te veel zout schadelijke gevolgen voor de nieren en wordt het in verband gebracht met botontkalking en overgewicht. 
Consumentenbond
Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond onderzoek doet naar het zoutgehalte in voedingsmiddelen. Ook in 2007 en 2009 nam de belangenorganisatie zo’n 150 levensmiddelen uit 14 productcategorieën onder de loep, waaronder tomatensoep, brood, kaas, doperwten en ham. Vergeleken met 2009 is het zoutgehalte in de meeste productgroepen nauwelijks veranderd. Van de 14 categorieën is in 12 categorieën het zoutgehalte gelijk gebleven. Alleen in speculaas en tomatensoep zit minder zout. Al jaren wordt er een beroep gedaan op de levensmiddelenindustrie om het zoutgehalte in hun producten omlaag te brengen. Uit de onderzoeken van de Consumentenbond uit 2007, 2009 en 2011 blijkt dit weinig effect te hebben. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: “De paar positieve voorbeelden worden tenietgedaan door producten waarin het zoutgehalte sterk is gestegen. Kennelijk voelen de bedrijven nog onvoldoende druk om de hoeveelheid zout in hun producten te verlagen.” Volgens de Consumentenbond zijn vooral de grote verschillen in zoutgehalte binnen een productgroep opmerkelijk. “Het verschil tussen het product met het meeste en het minste zout in dezelfde productgroep is gemiddeld 45%. Op kop lopen de roerbaksauzen. Een portie van de roerbaksaus Zoetzuur van Uncle Ben’s bevat maar liefst 81% minder zout dan de Chinese Sweet & Sour roerbaksaus van de Albert Heijn. Het kan dus wel.”
Branche
De levensmiddelenindustrie heeft in 2007 de Taskforce Zout opgericht met als doel het zoutgehalte in producten stapje voor stapje te verminderen. Uiteindelijk zou er 20 tot 30% minder zout in ons voedsel moeten zitten. In de uitzending geeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aan ook teleurgesteld te zijn over de resultaten uit het onderzoek. Directeur van de FNLI, Philip den Ouden: “De branche blijft zich inzetten om wel die stap te maken. Ook zijn er ondertussen afspraken gemaakt met de supermarktketens. Bij de huismerken is nog veel ruimte voor verbetering.”
De Consumentenbond gaat de komende maanden actie voeren. Voor meer informatie kijk op www.consumentenbond.nl/opzouten.
Als u bent ingelogd, kunt u hieronder meediscussiëren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor