Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector'

30-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palmboom930x520
Levensmiddelengiganten als Nestlé, Colgate-Palmolive en Unilever gebruiken palmolie waarvoor in Indonesië jonge kinderen aan het werk zijn geweest. Dat staat in een rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de multinationals op om beter na te gaan waar ze hun palmolie vandaan halen.
Hongerloontje
Amnesty heeft onderzoek gedaan naar de grote palmolieleverancier Wilmar en trof op plantages jonge kinderen aan die zwaar fysiek werk moesten doen. Naast kinderarbeid was er ook sprake van mensen die gedwongen werden om voor een hongerloontje te werken. Ook werden arbeiders blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en was het vaak slecht gesteld met de veiligheid.
Europa checkt niet goed
Dat dit alles kan gebeuren komt volgens Amnesty omdat westerse bedrijven niet goed checken hoe het er op de plantages aan toegaat. Wilmar draagt al jaren een keurmerk dat aangeeft dat alles wel snor zit met de arbeidsomstandigheden. Maar in de praktijk controleert nooit iemand of wat het bedrijf op papier beweert allemaal wel klopt, stelt een woordvoerder van Amnesty.
Onduidelijkheden
De organisatie wil dat de levensmiddelenconcerns Wilmar aanspreken op de misstanden. Ook zouden ze helder aan de consument moeten uitleggen in welke producten de palmolie van Wilmar precies is verwerkt. Volgens Amnesty is het nu niet duidelijk of het goedje ook in bijvoorbeeld Knorr-soep, Dove-zeep of Ola-ijsjes zit. Daardoor zou consumenten de mogelijkheid worden ontnomen om zelf een afweging te maken.
Unilever
Unilever erkent in een reactie dat er problemen zijn op het gebied van arbeids- en mensenrechten in de palmolie-industrie: ,,Hoewel al flink vooruitgang is geboekt met het aanpakken van milieuproblemen die verband houden met de teelt van palmolie, zijn we het er volledig mee eens dat nog veel meer moet worden gedaan om deze zeer zorgwekkende maatschappelijke problemen aan te pakken.''
Nestlé benadrukt intensief met Amnesty samengewerkt te hebben bij de totstandkoming van het rapport. ,,We onderzoeken de beschuldigingen die te maken hebben met de aankoop van palmolie, en ook onze toeleveranciers'', zo verklaart het Zwitserse concern. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!