Kassa

Nog steeds ernstige overtredingen in varkensslachthuizen

23-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Varkens_930x520

Het bedwelmen en doden van varkens in slachthuizen gaat nog vaak mis, meldt de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood. Dit blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) . Het is dus nog steeds slecht gesteld met het dierenwelzijn in bepaalde varkensslachthuizen.

In 2019 en 2020 zijn varkensslachthuizen opnieuw de fout in gegaan met ernstige overtredingen blijkt uit de rapporten. Soms kwamen varkens weer tot bewustzijn na een gebrekkige bedwelming. Ook wordt regelmatig de halsslagader niet goed doorgesneden, aldus Varkens in Nood.

Te weinig toezicht

Er is onvoldoende toezicht op de slachthuizen, volgens de dierenwelzijnsorganisatie. Er is nu een vrijwillige cameratoezicht, maar de beelden blijven in het bezit van het slachthuis zelf. De NVWA moet dan zelf naar het slachthuis komen om opnames te bekijken. Het steekproefsgewijs naar deze opnames kijken is omslachtig en weinig effectief, aldus Varkens in Nood. Veel overtredingen blijven onopgemerkt.

Strengere regels

Varkens in Nood pleit voor strengere maatregelen om meer dierenleed te voorkomen. In 2017 kwamen voor het eerst schokkende beelden naar buiten van misstanden bij een Belgisch slachthuis. Een jaar later bleek dat dit ook bij Nederlandse slachterijen voorkwam. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!