Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nog minder dan 1000 schoenenwinkels in Nederland

13 jan 2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
schoenen 1127

In de afgelopen tien jaar zijn zo’n 530 schoenenwinkels verdwenen, waardoor ons land nu nog slechts 935 schoenenwinkels telt. Dit blijkt uit onderzoek van dataspecialist BoldData. Het bedrijf spreekt daarnaast ook van een “corona-effect”.

De afname bedraagt 36 procent in tien jaar tijd. Als consument kun je dus bij minder schoenspeciaalzaken terecht. In het noorden van het land is volgens de dataspecialist de grootste afname zichtbaar. 

Noordelijke provincies

Zo is in Groningen het aantal schoenenwinkels met bijna de helft afgenomen. In de provincie Drenthe gaat het zelfs om een afname van 53 procent. De cijfers liggen in lijn met de constateringen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit ook een aanhoudende dalende trend zichtbaar is. 

Schoenmakers minder vatbaar

Volgens de dataspecialist BoldData lijken schoenmakers juist minder vatbaar voor de crisis dan schoenenwinkels. Hoewel het aantal schoenmakers ook al jaren afneemt, is de trend niet versneld door de coronacrisis. Volgens de dataspecialist is het een verklaring dat mensen tijdens de crisis eerder kiezen voor reparatie dan het kopen van een nieuw paar schoenen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar