Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Consument dupe van lage belasting multinationals'

06-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spaargeld sparen geldkist 930 520
Nederland faciliteert nog steeds op grote schaal belastingontwijking. Dat viel dinsdag op te maken uit een rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Eurodad.

Nederland het slechtst

Nederland scoort, samen met Ierland, het slechtst in vergelijking met de andere onderzochte landen. Onderzoek bij zeventien EU-lidstaten en Noorwegen wijst uit dat twaalf regeringen ofwel net hun belastingtarief voor vennootschappen hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen. Als deze trend doorzet zal er over enkele tientallen jaren helemaal geen vennootschapsbelasting meer worden geheven.

'Consument de dupe'

Het belastingbeleid van Europese landen is volgens de onderzoekers een ,,race naar beneden''. Volgens Eurodad hoeven bedrijven over de gehele linie steeds minder belasting te betalen en zijn consumenten daarvan de dupe.
,,Als multinationals minder belasting betalen, moeten consumenten meer betalen om het gat op te vullen. Het rapport geeft aan dat dit de armsten in de samenleving het hardst treft en ongelijkheid vergroot in plaats van verkleint'', verklaart Jasper van Teeffelen, die onderzoek deed naar Nederlandse maatregelen op het gebied van belastingen.

EU-wetgeving

De NOS meldde dinsdag dat er voldoende plannen zijn om belastingontwijking door multinationals aan te pakken, maar de Europese wetgeving niet opschiet. Voor nieuwe wetten is toestemming van alle lidstaten nodig en Nederland ligt op een groot aantal dossiers nog altijd dwars, aldus de NOS op basis van documenten en gesprekken met Brusselse bronnen. ANP/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!