Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog geen keuzes voor nieuw belastingstelsel

09-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_handen_71.jpg
Het kabinet komt op Prinsjesdag met een notitie over een nieuw belastingstelsel. Maar volgens ingewijden worden in het stuk nog geen knopen doorgehakt. Het bevat alleen een inventarisatie van de mogelijkheden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat die later uitwerken. Bronnen op het Binnenhof hebben dat gezegd.
Partijen niet op één lijn
Volgens deze bronnen zitten de regeringspartijen VVD en PvdA allerminst op één lijn over hoe het belastingstelsel moet worden ingericht. Er zou echter geen sprake zijn van ruzie of een vervelende sfeer. ,,We gaan hierover op dit moment geen messen trekken'', zegt een bron. Het maken van keuzes zal waarschijnlijk pas bij de volgende kabinetsformatie gebeuren.
Advies voor hervorming
Een commissie onder leiding van oud-bankier Cees van Dijkhuizen kwam vorig jaar met een advies om het belastingstelsel te hervormen. De vorige ingrijpende wijzing dateert van rond de eeuwwisseling. Van Dijkhuizen c.s. stellen onder meer voor de fiscale tarieven fors te verlagen en aftrekposten en toeslagen te schrappen.
Vermogen belasten versus snijden in overheid
VVD en PvdA zijn het er op zich over eens dat het belastingsysteem op de schop moet. Ze willen ook allebei dat de belasting op arbeid flink omlaaggaat, want dat zorgt voor meer banen. Maar over de manier waarop dat betaald moet worden - de kosten bedragen volgens een betrokkene 3 tot 5 miljard euro - lopen de meningen vooralsnog sterk uiteen. De PvdA wil de lasten op vermogen flink verhogen, zodat er geld beschikbaar komt om werken goedkoper te maken. De VVD wil daarentegen het geld voor lastenverlaging zoeken door verder te snijden in de overheidsuitgaven. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!