Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nog geen eind aan daling hypotheekrente'

05-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Geld hypotheek huis
80 procent van de hypotheekverstrekkers, waaronder alle grote banken, heeft deze week de hypotheekrente verlaagd. Dat meldt De Hypotheekshop. De hypotheekrente blijft dalen en daar komt voorlopig nog geen einde aan, verwacht de adviesketen.
Wie een hypotheek afsluit voor vijf jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt nu gemiddeld uit op een rente van 1,03 procent. Bij tien jaar vast gaat het om 1,07 procent. Bij twintig jaar vast is de rente nu gemiddeld 1,35 procent.
Volgens De Hypotheekshop zijn de renteverlagingen het gevolg van een concurrentiestrijd. Het aantal verkopen krimpt dit jaar mogelijk ten opzichte van 2020 door de krapte op de woningmarkt. "Veel financiers willen dit jaar echter groeien, doordat er voldoende beleggers zijn die willen investeren in Nederlandse hypotheken", aldus De Hypotheekshop.

Verhogingen van korte duur

De trend van een dalende rente werd half maart vorig jaar nog onderbroken door de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Verschillende aanbieders gingen toen over tot lichte verhogingen van de rente. Nadat de markt in de zomermaanden tot rust was gekomen, begon de hypotheekrente vanaf augustus opnieuw te dalen.
Ook de verlaging van de overdrachtsbelasting per 1 januari heeft volgens De Hypotheekshop een effect op de hypotheekrente. Veel starters hebben gewacht tot januari met een aankoop, want kopers tot 35 jaar hoeven tot 1 april geen overdrachtsbelasting te betalen. Daarna geldt de vrijstelling alleen nog voor woningen tot 400.000 euro. Bij een huis dat duurder is, geldt dan een overdrachtsbelasting van 2 procent. Voor 1 april wordt daarom een piek verwacht in het aantal hypotheken dat wordt afgesloten. "En op piekmomenten willen geldverstrekkers scherp zijn in de tarieven", aldus De Hypotheekshop. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!