Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog geen duidelijkheid over antikraakwet

07-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1101.jpg
De Tweede Kamer heeft woensdag nog geen beslissing kunnen nemen over de antikraakwet van CDA, ChristenUnie en VVD. De indieners van de initiatiefwet hadden zo veel tijd nodig voor hun toelichting, dat de Kamer niet meer op dezelfde dag kon reageren.
Minister Eberhard van der Laan (Wonen) kwam nog wel aan het woord en liet weten dat 'het kabinet zich niet tegen dit wetsvoorstel zal keren'. Hij vindt 'leegstand een te belangrijk probleem om over te laten aan de krakers'. Hij stipte in dit verband aan dat de krakers veelal wel op aantrekkelijke plaatsen kraken, maar dat de leegstand op andere plekken blijft bestaan. In het wetsvoorstel ziet hij ook betere mogelijkheden voor gemeenten om de leegstand te bestrijden.
De PVV zou het voorstel voor een verbod op het kraken aan een meerderheid moeten helpen. De partij bleek tijdens de eerste behandeling van het plan, enige weken geleden, echter ontevreden over de hoogte van de voorgestelde straffen. De indieners kwamen daarop met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken, in plaats van de voorgenomen vier maanden.
Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld verdubbelt tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.
Onduidelijk bleef woensdag tijdens de behandeling in de Kamer of de PVV zich daarin wel kan vinden. Wanneer het wetsvoorstel verder wordt behandeld, is nog niet vastgesteld.
Kort na de algemene beschouwingen, waarbij de VVD een motie van wantrouwen tegen het kabinet indiende, leek het er even op dat de antikraakwet voorlopig helemaal niet zou worden behandeld. De ChristenUnie was namelijk boos op de VVD over de motie. Arie Slob van de ChristenUnie zei woensdag echter dat ,,het nooit een vraag is geweest of we de behandeling zouden voortzetten, maar het was toen iets te snel na de algemene beschouwingen.'' Hij gaf toe dat iets meer tijd de indieners ook wel uitkwam. Op de vraag van GroenLinks of er contact was geweest met de PVV, zei hij dat hem daarvan niets bekend was. (ANP)

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!