Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog geen besluit over onderzoek Facebook-data

05-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Facebook logo 930x520
De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, heeft nog niet besloten of er een onderzoek komt naar het schandaal rond Cambridge Analytica. Het platform maakte woensdag bekend dat de gegevens van ruim 89.000 Nederlandse gebruikers in handen zijn gekomen van het omstreden onderzoeksbureau Cambridge Analytica.

Info opgevraagd

De autoriteit heeft informatie opgevraagd bij de collega's van de Britse Information Commissioner's Office. De Nederlandse dienst wil weten om hoeveel gegevens het gaat en in hoeverre Cambridge Analytica die informatie heeft gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens denkt volgende week de antwoorden te hebben, maar weet nog niet wanneer het besluit over een eventueel onderzoek kan worden genomen.
Cambridge Analytica heeft wereldwijd de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen gekregen. Daaronder zijn volgens Facebook 70 miljoen Amerikanen en een miljoen Britten, evenals mensen uit bijvoorbeeld Canada, Australië, Brazilië, India, de Filipijnen, Indonesië, Vietnam en Mexico.

Profielen van kiezers

De informatie zou zijn gebruikt om profielen van kiezers te maken. Die mensen zouden vervolgens gericht advertenties hebben gezien om hun mening te beïnvloeden. De profielen van Cambridge Analytica zouden onder meer zijn gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bij het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Cambridge Analytica is eigendom van een schatrijke bondgenoot van president Trump en stond onder leiding van zijn latere rechterhand Steve Bannon. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!