Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog geen akkoord over hervorming zorg

16-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_46.jpg
Kabinet, coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben dinsdag nog geen akkoord weten te bereiken over omvangrijke hervormingen in de zorg en extra geld om de bezuinigingsmaatregelen te verzachten.
Overleg
Dat bleek dinsdagavond na urenlang overleg op het ministerie van Volksgezondheid. Woensdag wordt er verder gesproken.
Volgens staatssecretaris Martin van Rijn is er dinsdag goede voortgang geboekt, maar is er nog geen overeenstemming over de verdeling van het geld en over hoeveel in welk jaar wordt ingezet.
'Positieve druk'
Van Rijn hoopt wel op een snel akkoord want hij wil zijn plannen voor de langdurige zorg graag volgende week in een Kamerdebat bespreken. Hij voelt ,,een positieve druk'' om het snel maar toch zorgvuldig eens te worden.
Ook Kees van der Staaij (SGP) zei na het overleg dat er voortgang is geboekt, maar dat de puzzel pas af is als alle stukjes zijn gelegd. Otwin van Dijk (PvdA) sprak van twee complexe dossiers, doelend op de onderhandelingen met Van Rijn over de langdurige zorg, maar ook op de gesprekken die separaat met minister Edith Schippers van Volksgezondheid worden gevoerd over de ziekenhuiszorg.
Verdeling
Eerder dinsdag was duidelijk geworden dat er volgend jaar 360 miljoen beschikbaar is om de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg te verzachten, maar over de verdeling van dat budget is men het nog niet eens.
Naar verluidt willen de VVD en minister Schippers zich nu ook meteen verzekerd weten van steun van de oppositiepartijen ChristenUnie en SGP voor haar plan om de zorgverzekeraars meer op prijs en kwaliteit te laten sturen. Verzekerden kunnen dan minder vrij zelf bepalen welke zorg van welke specialiste ze willen. Steun van de oppositie is nodig om die plannen door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!