Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog duizenden banen weg bij boerenbedrijf

16-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tractor boerderij 930x520
In de agrarische sector verdwijnen de komende vier jaar naar verwachting nog eens ruim 7000 voltijdsbanen. Sinds het jaar 2000 daalde het aantal banen bij boerenbedrijven al met bijna 40 procent. Dat komt neer op een verlies van 51.000 voltijdsbanen, staat in een rapport van uitkeringsinstantie UWV.
De dalende werkgelegenheid is onder meer het gevolg van mechanisering en technologische vernieuwingen. ,,Hierdoor slaagt de sector erin om steeds meer te produceren met minder arbeid'', aldus het UWV.
Toch zijn er volgens de instantie nog voldoende kansen in de sector, zoals voor hoveniers en specialisten in de plantenteelt. ,,Het aantal vacatures voor hoveniers is de afgelopen periode sterk toegenomen. Er worden meer nieuwbouwwoningen gebouwd waarbij hoveniers worden ingehuurd en particulieren kiezen er vaker voor om de aanleg en het onderhoud van de tuin niet zelf te doen'', zegt het UWV. ANP

Meer over:

banen, boeren, uwv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

latevogel
latevogel17 aug. 2016 - 14:30

En de melkveehouders die overblijven hebben een inkomen van 40 jaar geleden!!!Toen kregen ze iets meer dan 40 cent per liter melk. Nu is dat rond de 50 cent per liter. Nogal logisch dat het allemaal geautomatiseerd wordt en veel melkveehouders ermee stoppen.Het gezeur (ben zelf lid van milieudefensie) de milieugroeperingen over de slechte behandeling van de dieren komt hen ook de neus uit. Men moet werken voor een "hongerloon" en aan allerlei eisen voldoen, die de burgerij opstelt d.m.v. de politiek! Maar voor die extra eisen en het meerdere werk krijgen ze niets vergoed of je praat over centen. "Weidemelk" levert 1 cent extra op maar in de winkel kost het 20 cent per liter meer. Waar is die 19 cent gebleven???   Hoveniers en specialisten in de plantenteelt bij nieuwbouwwoningen hebben niets met de agrarische sector te maken (behalve de tuinbouwsector) maar die telt men er wel bij op? Dat is hetzelfde als garagemonteurs bij de fabrieksarbeiders op tellen. Vergeet nooit dat de land- en tuinbouw met de veehouderij de basis is van onze economie. De rest is allemaal "luxe" waar je in feite zonder zou kunnen leven. Eten en drinken heeft een mens nodig, daarna komt het (warme) onderdak enzovoort.Wat er heden ten dage gebeurd is dat de basis kapot wordt gemaakt en geïndustralisseerd. Gisteren een fietstocht gemaakt en ik ben geschrokken van de grote van een grasschudder. Vroeger heb ik dat nog gedaan met een schudder van ongeveer 2 meter, tegenwoordig doet men dat met een breedte van ongeveer 20 meter!  https://nl.wikipedia.org/wiki/Schudder Toen was het werk op de boerderij nog gezellig (wel zwaar), je werkte bij de kuilbult maken met ongeveer 4 man en 1 of 2 in het land. Nu ben je met maximaal 2 mensen. Of in het hooi met een grote groep mensen, zwaar en warm maar.....gezellig.  Net als de druivenpluk in Frankrijk, vroeger 10 - 14 dagen, met 25 mensen en gezellig, tegenwoordig met maximaal 2 mensen en ...............? En s'avonds was het "bal", nu is het dorp doods!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!