Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nog altijd poep en orgaanresten op kippenvlees'

17-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
kippenvlees-930x520
Bij de slacht van pluimvee gaat te veel nog niet goed. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat geconstateerd bij slachterijen. Zo wordt op kippenvlees dat klaar voor verpakking de koeling in gaat nog altijd vervuiling, zoals orgaanresten en poep, aangetroffen.
Bijna 10 procent
De Warenautoriteit trof de vervuiling aan op bijna 10 procent van het gecontroleerde vlees. Dit is overigens een verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden, toen op circa 25 procent verontreiniging werd gevonden. Verontreinigde kip kan bij mensen de kans op onder andere een salmonellabesmetting vergroten.
Dierenwelzijn
"Aandachtspunten zijn het uitladen, het kantelen van kratten en de waterbadbedwelming", meldt de autoriteit verder. Het omgaan met de kratten met de dieren gaat nog weleens te ruw en het bedwelmen van de dieren in een bad onder stroom lukt niet altijd.

'Bedrijven moeten beter opletten'

Ook het reinigen en ontsmetten van vervoersmiddelen, het schoon houden van bedrijfsruimten en apparatuur en de persoonlijke hygiëne van het personeel te wensen over. "Je kunt dan denken aan iets simpels als handen wassen", aldus een woordvoerder. Bedrijven moeten daar dus beter op toezien.
Meer toezicht
De NVWA voert meer controles uit om de vleesindustrie te monitoren. In 2015 startte de NVWA met een risicogerichte en meer uniforme wijze van controleren bij de 18 grote pluimveeslachthuizen. Sindsdien neemt de NVWA dagelijks bij ieder groot pluimveeslachthuis meerdere omvangrijke steekproeven. Daar waar nodig treedt de NVWA handhavend op. ANP/NVWA/Omroep Gelderland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

red1
red117 feb. 2017 - 18:20

Ja, Dien Voortuin , vegetarier , maar poep is toch ook vegetaries ???

tenormin
tenormin17 feb. 2017 - 16:29

@papita, even een praktisch vraagje: wat doen we met de nu al levende dieren als ze niet voor consumptie gebruikt meer mogen worden? Dacht je dat alle "heren" dieren gecastreerd zouden worden om zo de hoeveelheid in de hand te houden? Ook in de dierenwereld is het: ga heen en vermenigvuldig u. Irrealistische wereld die u schetst.

8 Reacties
henkvanstots
henkvanstots17 feb. 2017 - 18:42

In de vleeskuiken industrie gaat het als volgt: Een aantal kippen legt eieren die er onder weggehaald worden om vervolgens gelijktijdig in een broedmachine geplaatst te worden. Wat bij het min of meer gelijktijdig uitkomen na een dag of 2 nog leeft, wordt gesekst haantje gaan door de schredder. Zie: https://youtu.be/pC-T_PUkLYw Waar het de vleeskippen betreft: Het overgrote deel wordt in 6 weken panklaar gemaakt. Ze worden zo goed gevoerd, dat meer dan de helft door z'n poten zakt.

don45
don4517 feb. 2017 - 21:28

puur onzin, ze zakken niet door de poten maar gaan gewoon zitten. (puur onzin van de gestoorde van Wakker Dier.

mariellebel
mariellebel18 feb. 2017 - 12:34

Wat een onzin Don45! Je kop in het zand steken lekker makkelijk. Ik gun mensen zoals u eigenlijk wel wat u toekomt. Ga vooral door met poep eten. 

don45
don4518 feb. 2017 - 17:16

het is geen onzin maar waarheid. Wij hebben hier zelf een pluimveebedrijf met 12 hokken waar 180.000 kuikens in 42 dagen gemest worden en daarna ga ze naar de slacht.met het vervoer is niets mis, moeten we dan elke kip in een aparte krat doen.het slachten gebeurt ook volgens strenge regels en onder toezicht rijkskeurmeester.we komen met het verladen maar zeer weinig kippen tegen die door de poten zijn gegaan.mogen er een paar bij zitten op 180.000 stuks. mensen zijn ook niet allemaal gezond, daar zijn ook hellaas zieken bij.allemaal onzin van wakker dier.

henkvanstots
henkvanstots19 feb. 2017 - 12:34

Zolang de mensen met (hormoon)voer volgepropte en met antibiotica behandelde plofkippen willen eten, zal de kippenindustrie wel blijven draaien. En wakker dier verkoopt echt geen onzin. Filmpjes als deze, https://www.youtube.com/watch?v=IWuBWyJOePs zijn echt niet in scene gezet.

Kip in Nederland
Kip in Nederland22 feb. 2017 - 14:44

Beste henkvanstots, het gebruik van hormonen is in Nederland al sinds 1961 verboden en het gebruik van antibiotica is bij vleeskuikens sinds 2009 met meer dan 70% gedaald. Het zijn enkele van de hardnekkige misverstanden waarmee de pluimveesector te maken heeft. Ook jouw opmerking over de haantjes is onjuist. Op vleeskuikenbedrijven worden hennetjes èn haantjes gehouden. De beelden in het filmpje waarnaar je verwijst zullen misschien niet in scene zijn gezet, maar ze zijn ook niet actueel noch in Nederland opgenomen. Ze geven geen representatief beeld van de Nederlandse pluimveevleessector maar dat is ook niet de intentie van organisaties zoals Wakker Dier. De sector laat zelf ook graag zien hoe ze werkt en welke ontwikkelingen ze doormaakt. Zie daarvoor www.kipinnederland.nl.

henkvanstots
henkvanstots27 feb. 2017 - 13:17

Als de hormoontoevoegingen met 70% gedaald zijn, rest er altijd nog 30%. En, bespaar me de mooipraterij over het dierenwelzijn, van en over de in 6 weken opgefokte panklare kippenboutjes. Het is gewoon dierenmishandeling!!!

henkvanstots
henkvanstots27 feb. 2017 - 13:27

Waar schrijf ik dat het seksen en door de schredder halen van de haantjes over vleeskuikens gaat? Dat gebeurt in de bedrijven die de "eierlegmachines" opfokken die de eieren voor de "vleeskuilenindustrie" leveren.

DienVoorduin
DienVoorduin17 feb. 2017 - 16:05

Helemaal eens met henkvanstots. Vraag me af of het met biologische kip ook zo gaat? Goed wassen maar voordat je het gaat braden en goed doorbakken, of vegetariër worden.

4 Reacties
don45
don4517 feb. 2017 - 21:29

kip is kip, puur onzin verhalen van wakker dier

mariellebel
mariellebel18 feb. 2017 - 12:35

Precies vegetariër worden...

don45
don4518 feb. 2017 - 17:18

wij niet, we eten op tijd een gegrilde kip en daar is niets mis mee.waar wel iets met mis is zijn de mensen van wakker dier.

Kip in Nederland
Kip in Nederland22 feb. 2017 - 14:46

Vlees is niet steriel en zal het nooit worden. Daarom wordt op iedere verpakking met kip een etiket wordt geplaatst met de oproep om zorgvuldige keukenhygiëne toe te passen.

henkvanstots
henkvanstots17 feb. 2017 - 14:44

Omdat ik vegetariër ben, heb ik persoonlijk weinig met dat sjoemelvlees van doen. :-) Wat ik mij echter afvraag is: Waarom zulke  bedrijven niet per direct worden gesloten. Met een enorme boete, gedwongen verkoop door de eigenaar(s) en een verbod om ooit nog iets in voedselverwerkende industrie te ondernemen, zou Ik eventueel ook nog vrede kunnen hebben.

1 Reactie
efsix
efsix17 feb. 2017 - 16:08

Dat antwoord is snel te geven, het commerciële belang staat altijd voorop, zelfs de overheid doet voortdurend aan damagecontrol. Naming en shaming werkt prima, maar de NVWA mag niets van de overheid. De burger mag vooral niet weten wat zich afspeelt in de vee- en voedingsindustrie..Hoewel, de meeste burgers interesseert het niet, die supermarkt kar moet snel vol, vooral veel, vet, zout en zoet, voor zo weinig mogelijk geld.Als vegetariër voel ik mij prima, en weiger  mee te werken aan het in stand houden van dit systeem.

madelief
madelief17 feb. 2017 - 14:28

Het bedwelmen en onder stroom zetten Bah ...zouden ze eens met mensen moeten doen ook een stroomstootje .

1 Reactie
lion4
lion417 feb. 2017 - 15:41

in Amerika was dat een geliefde voltrekking van de doodstraf, dus het waren eerst de mensen die de stroomstootjes kregen, daarna de kippen.

marleenvanh
marleenvanh17 feb. 2017 - 12:38

Het omgaan met de kratten gaat nog wel eens te ruw. HET understatement van het decennium..... GO VEGA(n)!! EN STOP DEZE SCHANDALIGE PRAKTIJKEN!!!!

3 Reacties
MESA2604
MESA260417 feb. 2017 - 13:14

Als we allemaal vegetarisch worden, eten we al het voedsel van de dieren op en gaan ze ook dood. Zie het als evenwicht ;)

papita
papita17 feb. 2017 - 14:00

nee hoor, want dan hoeven er geen dieren meer gefokt te worden, dus houden we juist voedsel over.

papita
papita17 feb. 2017 - 14:01

ben het helemaal met u eens, ben gelukkig ook vegan wil niet meewerken aan deze schandalige praktijken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!