Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog altijd grote kloof in inkomens

22-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Werk kantoor vrouw 930x520
Tussen de doorsnee inkomens van mannen en vrouwen gaapt nog altijd een grote kloof. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat vooral doordat vrouwen vaker in deeltijd werken.
Uit de meest recente gegevens, uit 2017, blijkt dat werkende vrouwen in doorsnee een jaarinkomen hadden van 27.100 euro. Bij mannen was dat 42.300 euro. Vooral bij werkenden ouder dan 25 jaar lopen de verschillen op.

'Deeltijdcultuur'

Werkgevers pleitten er onlangs nog voor een einde te maken aan de 'deeltijdcultuur', die vooral bij vrouwen met kinderen gemeengoed is. Jonge vaders zouden hun steentje kunnen bijdragen aan een meer gelijkwaardige verdeling van zorgtaken, door bijvoorbeeld tijdelijk minder te gaan werken.

Jan Modaal

Of de kloof tussen Jan Modaal en zijn vrouwelijke evenknie de afgelopen jaren kleiner is geworden, is niet met zekerheid te zeggen. Exact vergelijkbare gegevens zijn er nog niet. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen wijzen andere cijfers wel op iets kleinere verschillen, vooral doordat vrouwen meer uren zijn gaan werken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

gerard van tol
gerard van tol22 mrt. 2019 - 16:28

Ik lees weer het verschil in jaarinkomens. Zijn er ook cijfers over de uurlonen? Dan kunnen we een echte vergelijking maken, die niet afhankelijk is van het al dan niet in deeltijd werken.

Jean Festraets.
Jean Festraets.22 mrt. 2019 - 15:34

Beste,Hoe dan ook, voor hetzelfde werk in dezelfde tijd te doen, moet men ook hetzelfde loon uitbetalen. Jean.

Sentennial
Sentennial22 mrt. 2019 - 14:20

De fysieke arbeid ligt bij vrouwen c.a.20% lager dan bij mannen. Daar krijgen ze ook hun beloning na.

janenan
janenan22 mrt. 2019 - 12:53

Het lijkt mij 'een open deur intrappen' als je stelt dat vrouwen, die vaak in deeltijd werken, een lager inkomen hebben dan mannen omdat die vaak full-time werken. De overheid gaat veel dingen voor de burgers regelen maar gelukkig kunnen echtparen nog steeds zelf bepalen wie en hoeveel uren per week men thuis en/of elders wil werken. Die keuzemogelijkheid is er altijd al geweest en moet zo ook blijven. 

guust flater
guust flater22 mrt. 2019 - 12:52

Het verschil in loon is bij vrouwen echt heel erg groot en de werkgevers behandelen vrouwen daar door als 2 de rangs burgers of slavinnen het is een groot schandaal en door dat al op die manier minder krijgen loopt het nog meer op als de vrouw ook nog eens alleen staand is.Dan word het verschil nog groter ,het kan zo een 2 tot 3 honderd euro per maand schelen.Het word tijd dat wij weer eens de barricade opgaan en voor onze rechten opkomen.We moeten dat niet langer meer nemen,zijn wij minder,dacht het niet.Het ergste is dat wij vrouwen meer werk verzetten dan de heren ,want wij moeten ook nog eens het huishouden verzorgen ,mantelzorg voor ouders en kinderen en alles wat er meer mee brengt.En als we dat ook nu maar eens ook laten uit betalen al die uren dan kunnen wij er tenminste goed mee rond komen,nu moeten we iedere cent omdraaien.Dus werkgevers wanneer krijgen wij eens waar we recht op hebben plus een extra bonus van 100 euro extra van al die jaren wat we te weinig hebben gekregen.Die bonus wel iedere maand erbij voorgoed.En de pensioenen op 65 want wij werken veel harder dan de heren werknemers.

tenormin
tenormin22 mrt. 2019 - 12:51

Kan het er niet ook aan liggen dat Nederland heel veel culturen in huis heeft en daardoor de doorsnee inkomens voor mannen en vrouwen nog veel verschilt. Er zijn b.v. veel meer niet buitenshuis werkende moeders van buitenlandse komaf. De, meestal wat oudere, vrouw met kinderen van 12 -17 jaar gaan niet "uit" werken. Daar waar de "Nederlandse" moeder part-time deelneemt aan het arbeidsproces. Dus dat verschil zal wel blijven qua inkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!