Kassa

NMa doet invallen bij huisartsenvereniging

16-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
operatie_10.jpg
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft deze week invallen gedaan bij meerdere kantoren van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De NMa onderzoekt of de vereniging of haar leden zich schuldig hebben gemaakt aan het onderling verdelen van patiënten en het belemmeren van huisartsen die zich in een bepaalde regio willen vestigen. Dat maakte de concurrentiewaakhond donderdag bekend.
De NMa heeft naar eigen zeggen veel tips ontvangen van cliënten en huisartsen. Het zou ontevreden patiënten bijvoorbeeld onmogelijk worden gemaakt om van huisarts te wisselen. Dat zou in strijd zijn met de keuzevrijheid van patiënten. Ook zouden huisartsen die zich nieuw in een regio willen vestigen, worden uitgesloten van noodzakelijke samenwerkingsverbanden. De signalen geven volgens de NMa voldoende aanleiding om een onderzoek in te stellen.
De LHV onderstreepte in een reactie dat patiënten in principe vrij moeten zijn in hun keuze voor een huisarts. Zij plaatste als kantttekening dat een huisartsenpraktijk wel ruimte moet hebben om nieuwe patiënten aan te nemen. Ook als iemand te ver van de praktijk woont, kan dat een reden zijn om een inschrijving te weigeren. De regel is namelijk dat de huisarts in geval van nood binnen een kwartier op de stoep moet kunnen staan.
Als artsen om andere redenen afspraken hebben gemaakt om patiënten die willen overstappen te weigeren, dan distantieert de LHV zich daar nadrukkelijk van, stelde de vereniging in een verklaring. Dat geldt ook als huisartsen jonge collega's die zich in hun regio willen vestigen, uit economische motieven het werken onmogelijk hebben gemaakt.
Patiënten blij met NMa-onderzoek huisartsen De patiëntenorganisatie NPCF is blij dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek doet naar mogelijke ongeoorloofde afspraken tussen huisartsen. Dat liet de federatie vrijdag weten. Uit een meldactie van de NPCF bleek begin dit jaar dat de helft van de mensen die van huisarts willen veranderen, daar belemmeringen bij ondervindt. De patiëntenorganisatie maakt zich daar zorgen over omdat zij een ongehinderde en vrije artsenkeuze voorstaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!