Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nivel: Verbeter mondzorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen

07-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
ouderen senioren zorg 1127

Volgens onderzoeksinstituut Nivel moet mondzorg een vast onderdeel worden van de zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen. Mondproblemen worden vaak niet bijtijds geconstateerd, waardoor zorg uitblijft, aldus het onderzoeksinstituut.

Volgens Nivel telt Nederland zo’n 300.000 senioren met een matige tot slechte mondgezondheid. Vaak worden dergelijke mondproblemen niet gesignaleerd, waardoor de zorg uitblijft. 

Meerdere oorzaken

Mondgezondheid wordt soms onderschat door de senioren zelf, maar ook door mantelzorgers, huisdokters en wijkverpleegkundigen, aldus het onderzoeksinstituut. Verder zou kennis over het onderwerp nog wel eens ontbreken.

Vervoer en kosten 

Een andere oorzaak is volgens Nivel dat het vervoer naar de tandarts voor een deel van de senioren een probleem vormt en dat de mondzorg niet voor elke oudere te betalen is. Basis mondzorg valt niet onder de basisverzekering, zoals ook zichtbaar was in Kassa’s uitzending van 20 november.

Tekst gaat door onder de video

Maatregelen

Op basis van literatuur, interviews met experts en een enquête onder zorgverleners en vertegenwoordigers van ouderen heeft het Nivel maatregelen en aanbevelingen opgesteld om de situatie te verbeteren. 

Samenwerking en passende financiering

Zo noemt Nivel onder andere tijdige signalering, preventie, vergroten van bewustzijn van mondproblemen als maatregelen. Ook samenwerking en de passende financiering wordt daarbij benoemd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!