Kassa

Nip-test volgend jaar gratis aangeboden aan alle zwangere vrouwen

19-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3283 keer bekeken
  •  
1127zwanger

Vanaf volgend jaar wordt de nip-test gratis aangeboden als je zwanger bent, schrijft de Volkskrant. Dit heeft minster Ernst Kuipers (Volksgezondheid) laten weten. Voor de test – waarmee je onder andere kunt aantonen of een ongeboren kind het syndroom van Down heeft – betaal je nu nog 175 euro. 

Met de nip-test, oftewel de niet-invasieve prenatale test kan worden vastgesteld of het ongeboren kind aan het down-, edwards- of patausyndroom lijdt. De nip-test is een nauwkeuriger alternatief voor de combinatietest. 

Naar het buitenland voor test

In 2017 werd de test toegelaten door minster Edith Schippers (Volksgezondheid). Daarvoor reisden duizenden vrouwen naar het buitenland om daar de test op eigen kosten te laten doen. Toen was de test alleen beschikbaar voor risicogroepen, na een combinatietest. Dan werd de test volledig vergoed.

Kritiek op aankondiging

Partijen als de ChristenUnie en de SGP, maar ook tientallen bekende Nederlanders uitten destijds kritiek op deze aankondiging. In een open brief schreven zij: "Met het breed aanbieden van de nip-test zegt de overheid impliciet: je hóéft er niet te zijn."

Subsidie

Het uitvoeren van de nip-testen wordt voor het grootste deel betaald via een subsidieregeling van het ministerie. Er is hiervoor 15 miljoen euro uitgetrokken. 

Bron: de Volkskrant

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

lampje1watt
lampje1watt21 apr. 2022 - 20:21

Geweldig! Nu zullen we snel verlost zijn van die warme, sociale, vriendelijke altijd vrolijke mensen. Baan vrij voor het Herenvolk! Goed nieuws voor die mensen dat er niet meer van hun zullen komen, kunnen ze gerust gaan slapen. Gelukkig ben ik perfect! Of, toch niet niet, niet sociaal genoeg of zo, gelukkig is er die organisatie die mijn soort mensen helpt, voor ons spreekt, en al jaren op zoek is naar een genetische marker zodat ook mijn soort er niet meer hoeft te zijn! /S De test wordt gratis aangeboden, dus waarom zou je het niet doen? (lees: verplicht) De vervolgbehandeling wordt indien gewenst ook gratis direct ingezet? (lees: verplichte abortus)

marleenvanh
marleenvanh21 apr. 2022 - 11:42

Prima! Een van de weinige 'gratis' zaken die we gewoon met ons allen moeten betalen voor mensen die zo nodig (nog) een kind menen te moeten, waar ik wel voor ben. Hoop wel dat er dan flink wat 'plantjes' en 'bijna plantjes' niet geboren zullen worden. Voor die grrrrristelijken nog even dit: wanneer jullie 'omnipotente baasje' (lol) dit niet had gewild had ie het vast niet mogelijk gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!