Kassa

Nijmegen geeft bindend schooladvies

  •  
11-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3535475.jpg
De gemeente Nijmegen geeft ouders van kinderen vanaf drie jaar voortaan een bindend schooladvies. De gemeente wil zo voorkomen dat populaire witte basisscholen uit hun voegen barsten terwijl zwarte scholen te weinig leerlingen hebben. Dat bevestigde de gemeente woensdag.
Ouders moeten hun kind opgeven bij een centraal aanmeldpunt op internet. Zij krijgen daarover per brief een uitnodiging. Een digitaal systeem koppelt de gegevens van het kind aan drie scholen in de buurt. Ouders kunnen ook drie scholen buiten de eigen wijk opgeven. Het systeem geeft vervolgens een bindend advies en houdt rekening met de voorkeuren van de ouders en met eventuele schoolgaande broertjes of zusjes van het aangemelde kind.
De gemeente en scholen constateren dat veel ouders hun kind het liefst zo snel mogelijk inschrijven bij een populaire witte school. ,,Die scholen moeten het een na het andere lokaal bijbouwen, terwijl zwarte scholen een gebrek aan leerlingen hebben'', zegt een woordvoerder van de gezamenlijke schoolbesturen, die er verder op wijst dat sommige zwarte scholen zeer goed presteren.
De gemeente wil dat kinderen van hoger opgeleiden en kinderen van lager opgeleiden beter over de scholen worden verdeeld en bovendien dichter bij huis naar school gaan. Nu gaat 40 procent van de Nijmeegse kinderen niet naar een school in de buurt.
Volgens het gemeentebestuur kleven er geen juridische haken en ogen aan het systeem, dat de afgelopen maanden uitgebreid is getest. De vrije schoolkeuze is volgens de gemeente niet in het geding, omdat ouders zelf voorkeuren kunnen opgeven. ,,Zij kunnen uit zes scholen kiezen en hun voorkeur opgeven. Daar horen ook religieuze voorkeuren bij. De verwachting is dat in 95 procent van de gevallen het advies overeenkomt met de eerste voorkeur'', aldus de stadswoordvoerder.
Tegen het bindende advies is bovendien nog wel beroep mogelijk. De gemeente en de schoolbesturen verwachten echter dat van die mogelijkheid weinig gebruik gemaakt gaat worden.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!