Kassa

NIEUWS: Tweederde nieuwe diftar-gemeenten duurder uit

01-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
afval 930x520
Nieuwe manieren van afval inzamelen leveren veel rompslomp op en het zorgt in veel gevallen niet voor een lagere afvalstoffenheffing. In tweederde van de gemeenten die dit en vorig jaar diftar invoerden - en waarbij je betaalt per geleegde container - zijn gezinnen duurder uit in vergelijking tot voor de invoering van dit systeem. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) en onderzoek van Kassa.
Enorme verschillen
Een tweede opvallende uitkomst is dat er los daarvan enorme verschillen zitten in de tarieven die burgers betalen voor het buiten zetten van de Kliko. Zo betaal je in de duurste diftar-gemeente Oirschot 21 euro per lediging en in de goedkoopste diftar-gemeente Zevenaar slechts 3 euro.
Dat bewoners in tweederde van de nieuwe diftar-gemeenten duurder uit zijn, is opmerkelijk. Want wie zijn afval goed scheidt, wordt via diftar als het goed is beloond met een lagere afvalstoffenheffing. Gezinnen die veel afval produceren zijn hier echter duurder uit. Zelfs als zij hun best doen om goed hun afval te scheiden. Dat komt ook omdat er veel regionale verschillen zijn. Zo geeft de ene gemeente een korting op het afval aan mensen die (incontinentie-) luiers gebruiken en dus meer vuilnis produceren, terwijl de andere dat niet doet.
Hogere afvalstoffenheffing
Naast gezinnen kunnen ook hoogbouwbewoners van diftar-gemeenten te maken krijgen met een hogere afvalstoffenheffing dan voorzien. In gemeenten, zoals Bunschoten, krijgen bewoners het advies hun gft bij het restafval te gooien. Dat komt omdat zij geen plek hebben voor een groenbak en veel oudere bewoners niet in staat zijn naar het gft-verzamelpunt te lopen verderop in de buurt. Het gevolg is dat zij de schillen en groenteresten maar in de gewone bak gooien en dus meer restafval en hogere kosten hebben.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

eddyvanessen
eddyvanessen9 apr. 2017 - 19:19

Prima uitzending. Vooral dat gesleep met (rest)afvalzakken naar de container is te gek voor woorden. Omgekeerd inzamelen is een vorm van extreem willen scheiden en werkt contraproductief. Inwoners wordt geen rekening mee gehouden, allemaal zogenaamd voor het milieu. Gemeenten apen elkaaar allemaal na zonder zelf gedegen onderzoek te doen en rekening te houden met de service voor de inwoners. Om kosten te besparen wordt de afstand tot de containers steeds groter en ondertussen blijven de afvaltarieven maar stijgen. Gemeenten kunnen doen wat ze willen omdat ze een monopolypostie hebben. Van marktwerking is geen enkele sprake. 

léon dekkers
léon dekkers3 apr. 2017 - 15:54

Te gemakkelijk, kort door de bocht en onderzoeken verkeerd geciteerd.Zie voor een reactie: http://www.nvrd.nl/cms/showpage.aspx?id=3962

Akotukker
Akotukker3 apr. 2017 - 10:52

Jammer Kassa, dat jullie doen aan nepnieuws. Coelo zegt op haar eigen website "Huishoudens zijn gemiddeld goedkoper uit met diftar" en neemt nadrukkelijk afstand van  de informatie van Kassa. Zij noemen het beeld dat geschetst wordt "niet correct" Zelf woon ik in een diftar gemeente en ben ca. 100 euro goedkoper uit dan voor die tijd!

ErikStaal
ErikStaal1 apr. 2017 - 20:02

Ik heb zojuist het programma gezien: er werd net gedaan alsof het compleet nieuw is dat bekend is dat nascheiden van afval goedkoper is en de opbrengst hoger is per inwoner. Dit is de reden dat de gemeente Groningen zo'n zes jaar geleden besloot om absoluut niet mee te doen met het inzamelen van plastic, omdat dit al lang bekend was.  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!