Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

NIEUWS: Grote verschillen in kosten gehandicaptenparkeervoorzieningen25-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
handicap_rolstoel_vervoer_auto_parkeerplaats.jpg
Uit onderzoek van Kassa naar de kosten voor gehandicaptenparkeervoorzieningen in de 25 grootste gemeenten blijkt dat de kosten die je als mindervalide kwijt bent sterk kunnen verschillen per gemeente. Zo betaal je in de gemeente Ede voor een gehandicapten parkeerplaats en gehandicaptenparkeerkaart samen €88,50, terwijl je in Eindhoven €638,90 kwijt bent voor dezelfde voorzieningen. De gehandicaptenparkeerkaart is in heel Europa geldig, maar wat je ervoor betaalt verschilt dus ook flink per gemeente. 


Zeer uiteenlopende bedragen
De verschillen in kosten voor deze faciliteiten lijken onbegrijpelijk groot. In de gemeente Almere, de nummer 8 grootste gemeente van Nederland, betaal je in totaal €110,80 voor bovengenoemd pakket, terwijl de gemeente Haarlemmermeer €602,66 vraagt. In de gemeente Oss, die buiten de lijst valt, betaal je zelfs helemaal niets. 
Gemeenten rekenen dus zeer uiteenlopende bedragen voor de aanvraag en realisatie van een parkeerplaats, leges voor de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) en een eventuele medische keuring. Resultaat is dat je als inwoner met een beperking voor exact dezelfde faciliteiten in de eigen gemeente soms honderden euro’s meer kwijt bent dan in een gemeente verderop.

Bekijk HIER de volledige lijst van de 25 gemeenten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

thomas46
thomas4626 feb. 2017 - 18:30

Ik denk dat er toch een denkfout gemaakt is die hoge prijs is volgens mij een vergunning met een eigen Gehandicapten parkeer plek voor je deur, het lijkt mij niet dat een gehandicapten  parkeerkaart voor algemeen, gebruik, zowel in eigen land of buitenland zo duur zijn, dus neem wel aan, dat VARA kassa niet duidelijk in geweest is , en dus onderscheid moet maken betreffende dit, overigens vind ik het erg dat er zoveel verschil in kosten zijn 

lion4
lion426 feb. 2017 - 16:50

Ik heb die kaart al jaren dus om de 5 jaar vernieuwen, keuren is er  dan niet bij, ze gaan er van uit dat je alleen maar slechter word dus waarom keuren???? Na de eerste keurig kreeg ik hem een jaar en daar na gewoon om de 5 jaar, en in mei  aanstaande mag ik weer een nieuw halen. Als ik dan leest wat je in de Haarlemmermeer en Eindhoven moet betalen, dan moeten de raadsleden zich daar dood schamen. Voor mijn parkeerplaats en bord betaal je hier niets, ik zeg niet waar ik woon want ik wil ze hier niet op een idee brengen.

fcp
fcp26 feb. 2017 - 13:09

Gemeente Zuidplas kost een medische keuring 150 euro, waarvan 50% wij moeten betalen en de gehandicaptenparkeerkaart kost 40 euro, dus 115 euro en dan denken wij voor 5 jaar NEE voor 1 jaar, het jaar erop moesten we weer voor de keuring die duurde hoogste 5 á 10 min. geen medische keuring, maar een paar vragen en wij kregen de gehandicaptenparkeerkaart voor 2 jaar, weer 115 euro en er werd gezegd dat mijn vrouw over 2 jaar zelfstandig kan lopen en geen hulp meer nodig hebt van derde.Mijn vrouw hebt een prothese aan haar onder been en de andere voet mis zij haar tenen en toch gaat de GGD in Gouda er van uit dat zij over 2 jaar goed kan lopen, een vrouw van 65 en een keuring waar ik grote vraagtekens bij zet.

herma1955
herma195526 feb. 2017 - 10:35

Niet alleen op invalideparkeerkaarten zitten verschillen.Ook in alle hulpmiddelen die wij nodig hebben.Waarschijnlijk vergoeden die gemeentes weer andere dingen wel, die wij weer niet vergoed krijgen.De ene word vergoed en iets anders weer niet,Dat mogen gemeentes zelf bepalen.Dus landelijk allemaal dezelfde regels.

blb
blb26 feb. 2017 - 10:12

Heel goed Kassa! Volstrekte willekeur bij de gemeenten in Nederland. Heeft niets met de werkelijke kosten te maken, alleen met het al of niet spekken van de gemeentelijke portemonnee. Voor echt gehandicapten zou het m.i. tegen de werkelijke out-of-pocket kosten moeten zijn. Zoals het nu is, is dat schandelijk en niet te verdedigen. Maar dit geldt overigens voor veel meer gemeentelijke voorzieningen. Ga zo door Kassa, er is nog veel werk te doen!

Pien62
Pien6225 feb. 2017 - 21:21

Delft dus 559,10 eurietjes voor een parkeerplaats op kenteken. Aanvraag/verlenging kaart bijna 219,40 eurietjes... (plus nog kosten medische keuring). Totaal nog duurder dan Eindhoven

lovewinnie
lovewinnie25 feb. 2017 - 19:11

Ik woon in tilburg en 100% afgekeurd. z'n kaart zou mijn enorm helpen maar de meeste chronisch zieken hebben zoveel ziekte kosten dat ze echt niet even zon 550 euro hebben liggen. Openbaar vervoer is voor mijn geen optie en ja heb een auto en loop nu de nodige extra kilometers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!