Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe zorgverzekering? Vergelijk de vergelijkingssites!

21-11-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2197 keer bekeken
  •  
200x113_vergelijkingssites.png
Wie op zoek is naar een nieuwe zorgverzekering kan deze vergelijken op een vergelijkingssite. Krijg je bij elke vergelijker dezelfde resultaten als je hier je speurtocht naar een nieuwe polis begint? Of zijn er prijsverschillen, ondanks dat de verzekeringen allemaal hetzelfde zijn? Wij namen de proef op de som.
Welke websites hebben we vergeleken?
We bekeken acht websites waar je zorgverzekeringen kan vergelijken: Pricewise, ZorgWijzer.nl, Independer, Geld.nl, Consumentenbond, ZorgKiezer.nl, HoyHoy.nl en Poliswijzer.nl. Vier op de tien Nederlanders maakt gebruik van een vergelijkingssite, maar bijna de helft van de consumenten vertrouwt die websites niet. Is dat terecht?
Zijn ze onafhankelijk?
Als we de vergelijkers vragen of ze onafhankelijk zijn krijgen we allemaal 'ja' te horen. Vooral bij Independer is dat opmerkelijk, want daarvan is verzekeraar Achmea voor 78% aandeelhouder. Wel is vastgelegd dat Achmea geen enkele invloed of zeggenschap heeft over de werkwijze van Independer. HoyHoy.nl is onderdeel van BGL Group. Dat is een bedrijf dat diensten levert op het gebied van verzekeringen, juridische dienstverlening en vergelijkingssites. BGL Group is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.
Waarom zie ik niet alle verzekeraars?
Niet alle verzekeraars worden getoond in de zoekresultaten. Dat zijn voornamelijk kleine verzekeraars. Zij geven hun gegevens en prijzen niet vrij voor vergelijkingssites. Zorgverzekeraars IZA doet niet mee, omdat het voor mensen is die bij de overheid werken. National Academic (Promovendum en Besured) doen eveneens niet mee.
Hoe verdienen vergelijkingssites geld?
Alle vergelijkingssites kopen hun polisinformatie bij een dataleverancier, zoals Zorgweb. Zij betalen dus voor data. Dat geld moet terugverdiend worden en dat gebeurt middels een vergoeding van de zorgverzekeraar als een consument een verzekering afsluit. Zorgwijzer.nl krijgt gemiddeld €50 per nieuwe verzekerde, de vergoeding die Pricewise ontvangt van verzekeraars is gemiddeld €23,50. Zowel Poliswijzer als de Consumentenbond krijgen een vergoeding van €45. Bij ZorgKiezer.nl loopt de vergoeding loopt de vergoeding uiteen van €25 tot €80, en Geld.nl ontvangt gemiddeld € 40,-. Independer zegt zo'n €18 per overstapper te ontvangen. HoyHoy.nl wil geen informatie delen over de vergoeding die ze ontvangen.
Profielen
We hebben twee profielen gemaakt voor onze vergelijking.
Marloes is 34, sportief, gebruikt geen medicijnen en heeft een basisverzekering bij een verzekeraar uit het National Academic concern. Ze wil graag een aanvullende verzekering omdat ze binnenkort gaat bevallen. De 48-jarige Erik heeft nu een basisverzekering, maar denkt erover om over te stappen naar een andere verzekering. Hij verwacht binnenkort tandartskosten te gaan maken en overweegt zich daarvoor extra te verzekeren.
Kees van 59 en Lienke van 58 hebben beiden een restitutiepolis bij OHRA. Lienke heeft een basisverzekering en een aanvullende tandartsverzekering. Kees heeft een aanvullende verzekering bij zijn basisverzekering. Beiden gebruiken ze medicijnen en dat gaat van hun eigen risico af.
Wat komt daar uit?
Er blijken in onze vergelijking verschillen en overeenkomsten te zijn als we kijken welke verzekeraars als eerst getoond worden. De keuze voor een verzekeraar is soms ook afhankelijk van het soort verzekering dat je wil en wat er dan vergoed wordt. Als je een naturaverzekering wil blijkt het nog best lastig kiezen. Niet bij alle vergelijkingssites heb je de keuze tussen budget, natura en restitutie. Soms moet je kiezen tussen wel of geen vrije zorgkeuze. Als je dat niet wil krijg je ook de budgetpolissen in de resultaten terwijl je dat misschien niet wilt. Indien ja, dan krijg je ook de restitutieverzekeringen waarvoor je ook niet gekozen hebt. Kortom, als de resultaten op je scherm komen, is het goed de voorwaarden nog een keer  te bekijken voordat je een definitieve keuze maakt. Het is goed om je wensen in te voeren bij verschillende zorgvergelijkers om een goede afweging te kunnen maken. Het blijft nog best een lastig karwei om precies die zorgverzekering te kiezen die het best bij je past.
Keurmerk moet consument helpen
HoyHoy.nl, Independer, Pricewise en ZorgKiezer.nl starten samen een gedragscode en keurmerk voor zorgvergelijkingssites. Zij doen dit omdat ze vinden dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden. Ook moeten vergelijkingsresultaten altijd betrouwbaar zijn. Daarom introduceren zij het 'Keurmerk Objectief Vergelijken'. Het keurmerk is gekoppeld aan een nieuwe gedragscode die de vier grote vergelijkingssites hebben opgesteld. Hierin zijn regels voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering vastgelegd. De regels komen tegemoet aan eerdere aanbevelingen van de AFM. De gedragscode geeft zekerheid aan consumenten over belangrijke zaken. Zo stellen de initiatiefnemers dat de verzekering die het beste aansluit op de wensen van de consument, altijd als eerst moet worden getoond in het vergelijkingsresultaat, ook als de aanbieder niet samenwerkt met de vergelijkingssite en dus geen vergoeding betaalt. Een verzekering mag nooit hoger scoren in het vergelijkingsresultaat, omdat de aanbieder ervan een (hogere) vergoeding betaalt. Daarnaast moet de premie die wordt getoond, overeenkomen met het bedrag dat daadwerkelijk van de rekening wordt afgeschreven.
Conclusie
Al met al loont het dus om de vergelijkers te vergelijken. Je kan het best op meerdere vergelijkingssites je wensen invullen en zo zien welke verzekeraar als goedkoopst uit de bus komt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!