Nieuwe zorgpremie leidt tot onrust
01-11-2012
• leestijd 2 minuten
Het plan van VVD en PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, zorgt niet alleen voor onrust in de Tweede Kamer maar ook bij de achterban van met name de VVD. De gevolgen voor de portemonnee van midden- en hoge inkomens gaan veel mensen veel te ver.
Inkomensafhankelijke premie
De inkomensafhankelijke premie bedraagt vanaf 2014 11 procent en wordt gerekend over het inkomen tussen 20.000 en 70.000 euro. Voor sommigen kunnen de kosten met honderden euro's per maand stijgen. Zo zou een gezin van twee werkende ouders met een hoog inkomen bijna 480 euro extra per maand aan zorgpremie kwijt zijn.
PVV, SP, CDA en D66 vinden de hogere kosten voor de middeninkomens onacceptabel en riepen woensdag tevergeefs de partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) op de maatregel nog voor het aantreden van hun kabinet in te trekken. Volgens Rutte en Samsom wordt er in de berekeningen geen rekening gehouden met andere maatregelen, zoals lagere belastingen.
Koopkrachtgevolgen
Ondanks felle kritiek hielden ze staande dat de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord beperkt zijn: 0,2 procent erbij voor lage inkomens en 0,6 procent eraf voor hoge inkomens. Hoewel de VVD normaal gruwt van het dichter bij elkaar brengen van inkomens, noemde Rutte de maatregel acceptabel.
De concessie aan de PvdA maakt het volgens Rutte namelijk mogelijk om een akkoord te sluiten over een groot aantal hervormingen op onder meer de arbeidsmarkt die ervoor zorgen dat Nederland sterker uit de crisis kan komen. Net als Samsom toonde Rutte zich trots op het bereikte resultaat.
Negatieve reacties
Desondanks zwelt het gemor in de achterban van de VVD aan. De VVD-gemeenteraadsfractie in Schijndel beschouwt de inkomensafhankelijke zorgpremie als een blunder en eist dat het voorstel aan de leden wordt voorgelegd. Ook op de website van de VVD loopt het storm met negatieve reacties.
VVD-prominent Hans Wiegel acht het nieuwe kabinet ,,misschien nog wel nivellerender'' dan het kabinet-Den Uyl. Hij hoopt dat de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben, het plan van tafel haalt. Op steun van SP, D66 en CDA hoeft het kabinet daar in ieder geval niet te rekenen.
PvdA
Bij de PvdA is er minder onrust, zo bleek dinsdagavond al uit de steun voor Samsom tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht. Samsom kreeg woensdag wel veel kritiek vanuit de Kamer op het voorstel 1 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.
De Kamer wees woensdagavond Rutte aan als formateur, zodat hij donderdag en vrijdag alle 19 kandidaten voor de posten in zijn tweede kabinet kan ontvangen. Maandag kan het kabinet beëdigd worden. Komend weekeinde laat Rutte weten of dat in de openbaarheid gebeurt, zoals de Kamer wil.
ANP