Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Nieuwe VISwijzer: welke vis mag de pan in?
18-05-2009
•
leestijd 1 minuten
•
140 keer bekeken
•
Roodbaars en paling zijn 'not done' om te eten. Maar makreel is nu een prima keuze. En kabeljauw uit de Barentszee kan met een 'goed gevoel' op het bord verschijnen. Het is allemaal informatie uit de nieuwste VISwijzer, een opgevouwen gidsje op bankpasformaat waarop consumenten in een oogopslag kunnen zien welke vis wel of niet met een gerust hart de pan in mag. De VISwijzer wordt zaterdag door chef-kok Pierre Wind gepresenteerd in Scheveningen.
In de VISwijzer 2009/2010, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds, staat een overzicht van op duurzaamheid beoordeelde vissoorten. Goede vis is duurzaam gevangen of gekweekt. Blauwvintonijn staat net als voorgaande jaren in de rode kolom ('liever niet'), makreel in de groene ('prima keuze') en kabeljauw in de oranje ('tweede keuze').
Nieuw op de VISwijzer is een kolom met wildgevangen visproducten met het MSC-keurmerk, een onafhankelijk, internationaal keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Haring en makreel hebben zo'n MSC-keurmerk.
Volgens Stichting de Noordzee zet de Nederlandse visserij langzaamaan stappen richting duurzame visserij door andere vangsttechnieken. ,,Schol die met een betere vangtechniek is gevangen heeft dit jaar een 'oranje' beoordeling en is dus tweede keuze op de vijswijzer'', zegt Lisa van der Veen van de stichting. Volgens haar is tong, die ook met een betere techniek is gevangen dit jaar een 'prima keuze'. ,,De overige tong en schol staan nog in het rood.''