Vanaf 2023 wordt het geld uit het gemeentefonds op een nieuwe manier verdeeld over gemeenten. De oude manier dateert namelijk uit de jaren ’90. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) vindt het plan nog niet goed genoeg.
Vanuit het gemeentefonds wordt jaarlijks dertig miljard euro verdeeld over gemeenten. Dat geld vormt volgens de ROB een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor gemeenten, naast lokale belastingen en geld dat verdiend is met bouwgrond. Een eerlijke verdeling is daarom essentieel, volgens de raad.
Volgens de ROB houdt het nieuwe plan te weinig rekening met toekomstige investeringen zoals jeugdzorg en klimaat. Dit heeft volgens de ROB te maken met oude rekenmethodes en achterhaalde gegevens die zijn gebruikt als leidraad voor de nieuwe berekening.
De raad merkt op dat de nieuwe verdeling eerlijker is dan de oude, die nog uit de jaren ’90 stamt. Toch zou het goed zijn als deze bijtijds opnieuw wordt bekeken, zodat de berekening op een betere wijze tot stand komt.
Met de huidige nieuwe berekening zullen vooral grote steden erop vooruit gaan, terwijl kleinere steden en minder toeristische gemeenten minder geld krijgen. Waar de verschuiving in geld verder vandaan komt is momenteel te onduidelijk, zo oordeelt de ROB in het advies.
In eerste instantie liet het Ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat in 2027 een evaluatie zal plaatsvinden. De ROB heeft laten weten dat die termijn te lang duurt en “te vrijblijvend” is. Het ministerie laat weten dat zij het plan rond eind november nader beoordeeld wil hebben. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!