Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe stap naar einde van de strippenkaart

26-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
211372.jpg
De strippenkaart maakt donderdag in de Amsterdamse metro plaats voor de ov-chipkaart. De RET in Rotterdam schafte in januari als eerste vervoerder in Nederland het blauwe en roze vervoersbewijs af in de ondergrondse. De invoering van het nieuwe vervoersbewijs liep allesbehalve soepel. Hieronder een chronologisch overzicht.
Januari 1992: Minister Koos Andriessen van Economische Zaken kondigt een proef aan met een chip-creditcard voor het openbaar vervoer. De RET, het gemeentelijk ov-bedrijf in Rotterdam, gaat de test uitvoeren.
April 2005: Minister Karla Peijs van Verkeer en reizigersorganisatie Rover blijven optimistisch over invoering van de chipkaart in 2007, ondanks aanhoudende technische problemen tijdens de eerste tests in Rotterdam. De NS wil de kaart in 2006 al landelijk invoeren.
September 2007: De staatssecretaris besluit dat de RET de strippenkaart niet mag afschaffen. Er gaat te veel fout met de ov-chipkaart om, zoals de RET wil, per 1 oktober de strippenkaart te schrappen als vervoersbewijs in en om Rotterdam.
Januari 2008: Duitse hackers tonen tijdens een computercongres in Berlijn aan dat met spullen ter waarde van nog geen 100 euro volledige controle over de chip van de ov-chipkaart te krijgen is. Een week later kraken studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen de chip van de reguliere dagkaart. Onder druk van de Tweede Kamer en de Consumentenbond gelast Huizinga een onafhankelijk onderzoek naar de ov-chipkaart.
Februari 2008: Onderzoeksinstituut TNO stelt dat de chipkaart met enkele beveiligingsaanpassingen landelijk kan worden ingevoerd. De staatssecretaris wacht op een contra-expertise.
April 2008: Onderzoekers van de Radboud-universiteit kraken de kaart volledig. Uit Brits vervolgonderzoek blijkt dat de chip in de kaart niet veilig is en moet worden vervangen. Huizinga laat weten dat de landelijke invoering van de kaart vanaf 1 januari 2009 onhaalbaar is. Zij overleeft een motie van wantrouwen in de Tweede Kamer, ingediend door SP en GroenLinks.
September 2008: Vijf consumentenorganisaties (ANWB, CG-raad voor chronisch zieken en gehandicapten, Consumentenbond, studentenvakbond LSVb en reizigersorganisatie Rover) stappen uit het overleg met het ministerie. Volgens hen lijkt het erop dat de ov-chipkaart geen voordelen, maar slechts nadelen biedt. Ze vinden verder praten zinloos.
Oktober 2008: Huizinga geeft Rotterdam groen licht om per 29 januari de strippenkaart af te schaffen in de metro.
Januari 2009: De strippenkaart verdwijnt uit de ondergrondse in Rotterdam. Dit verloopt zonder noemenswaardige problemen. Het aantal zwartrijders halveert hierna. Het aantal ritten blijft gelijk.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!