Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voedselproducenten mogen voortaan ook gele meelworm in eten gebruiken

4 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
koek
Het is binnenkort mogelijk om eten te kopen waarin gele meelworm verwerkt is. De EU-landen stemden dinsdag in met een voorstel om de worm toe te staan voor menselijke consumptie. Het is voor het eerst dat dit bij een insect gebeurt.
Hoewel we dus over een meelworm spreken, is het eigenlijk geen worm, maar een larf van een meeltor. Het wordt gegeten als tussendoortje, maar kan ook worden gebruikt als ingrediënt voor bijvoorbeeld pasta of koekjes.

Vleesvervanger

Het goedkeuren van de meelworm moet Europese landen helpen in de missie om de vleesconsumptie terug te brengen. Meelwormen zijn rijk aan eiwitten. Daardoor worden ze gezien als een van de belangrijke vervangers van vlees.
Hoewel insecten als de gele meelworm in andere delen van de wereld al gretig aftrek vinden, is de consumptie in Europa nog gering. Daar moet verandering in komen, vinden politici als landbouwminister Carola Schouten. Het eten van insecten trekt een minder zware wissel op milieu en klimaat dan van bijvoorbeeld rundvlees.

Even geduld a.u.b

Voordat het helemaal legaal is om meelwormkoekjes te verkopen moeten er nog een aantal formaliteiten afgerond worden, laat de Europese Commissie weten. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar