Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe regels voor sigarettenpakjes: gruwelijke plaatjes

19-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret-930x520
Een tong met een gezwel, een dode in een lijkzak, een door kanker aangetaste long, een vrouw die bloed ophoest. Vanaf morgen moeten tabaksfabrikanten dit soort afschrikwekkende afbeeldingen op pakjes sigaretten en shag zetten. 
Ontmoediging
De bedoeling van de nieuwe Europese regels is om het roken verder te ontmoedigen. Het gaat nog wel even duren voordat de nieuwe pakjes ook in de winkels te zien zijn. Winkeliers en producenten hebben een jaar de tijd om hun voorraad oude pakjes te verkopen.  De nieuwe wet verbiedt nog meer. Kleine verpakkingen, met bijvoorbeeld maar tien sigaretten, zijn voortaan taboe.
Geen smaakjes
Ook zijn sigaretten met smaakjes, zoals vanille, niet meer toegestaan. Eveneens verboden zijn click-sigaretten, met een smaakballetje dat je open moet 'klikken'. Voor de mentholsigaret wordt een uitzondering gemaakt: die verdwijnt pas in 2020.
Minder omzet
De Europese tabaksindustrie verwacht jaarlijks 376 miljoen euro minder omzet te maken door de nieuwe regels. Daarnaast hebben ze nog kosten omdat machines moeten worden aangepast, producten gewijzigd en verpakkingen opnieuw ontworpen. Bron: NOS.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!