Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nieuwe regels puntenrijbewijs slappe hap'

11-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
auto-stuur_19.jpg
Het nieuwe puntenrijbewijs dat onder meer het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer moet bestrijden is ,,half werk'' en een ,,slappe hap''. Dat stellen Kamerleden Sander de Rouwe (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) donderdag. De twee parlementariërs beschuldigen minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) van onwil, omdat ze met de nieuwe regels asociale weggebruikers niet aanpakt.
Donderdag presenteerde Schultz van Haegen de nieuwe verscherpte regels van het puntenrijbewijs. Daarin lijken asociale weggebruikers de dans te ontspringen. ,,De minister gebruikt drogredenen om het puntenrijbewijs niet voor iedereen in te voeren'', stelt De Rouwe (CDA). Collega Van Gent (GroenLinks) vindt het huidige plan van de minister een slap excuus dat getuigt van politieke onwil. Volgens Schultz van Haegen zijn de voordelen van een puntenrijbewijs voor iedereen niet evident. Bovendien leidt een dergelijk generiek puntenstelsel volgens de minister tot meer bureaucratie. De Rouwe is verbaasd over die redenering van de minister. ,,Het stelsel van het puntenrijbewijs wordt nu wel verder opgetuigd, maar de nieuwe regels gelden niet voor asociale weggebruikers'', stelt de christendemocraat. ,,Dat is toch raar. Volgens mij moet een puntenrijbewijs zonder al te veel extra moeite voor iedereen kunnen gelden.'' Eerder al pleitte een meerderheid in de Tweede Kamer voor algehele invoering van het puntenrijbewijs. ,,Daar zijn zelfs moties over aangenomen'', verduidelijkt Van Gent. ,,Als de minister een algehele invoering van het puntenrijbewijs niet wil, moet ze daarvoor uitkomen. Ze moet dan niet met smoesjes aankomen.'' Ook de PvdA noemt het plan van Schultz van Haegen onvolledig. ,,Wanneer de minister het plan op deze manier invoert, zal het namelijk geen effect hebben'', stelt Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA). ,,De minister slaat daarnaast om onbegrijpelijke redenen een advies van het Openbaar Ministerie (OM) in de wind. Maar van een goede onderbouwing is geen sprake.'' In maart had het OM gepleit voor een puntenrijbewijs voor iedereen. ,,Wat ons betreft mag de minister met haar plan terug naar de tekentafel.'' Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het plan van de minister. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!