Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe regels en wetten: wat gaat er veranderen in 2014?

29-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_geld_06.jpg
Per 1 januari veranderen er weer een hoop regels en wetten in Nederland. Wat precies? Dat lees je in onderstaand overzicht.
Nix
Vanaf nieuwjaarsdag geldt voor jongeren die nog geen 18 zijn: Nix. Oftewel: geen alcohol en geen tabak. Verkoop van die middelen aan jeugd onder de 18 is strafbaar. Jongeren die er in het openbaar mee betrapt worden, kunnen een boete krijgen.
Kentekenbewijs
Het kentekenbewijs krijgt een creditcardformaat. Het vervangt het oude, tweedelige papieren exemplaar. Op de nieuwe kaart met chip staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder.
Ouderenkeuring
Oudere automobilisten hoeven zich vanaf 1 januari pas vanaf hun 75e te laten keuren. Nu ligt de keuringsleeftijd voor het rijbewijs nog op 70 jaar.
Kilometerstand
Het terugdraaien van de kilometerstand, of het adverteren daarvoor, wordt strafbaar. Alle door de RDW erkende bedrijven in Nederland moeten verplicht tellerstanden registreren op een aantal wettelijk bepaalde momenten, zoals bij de APK.
Geen post op maandag
Vanaf volgende week wordt er, afgezien van rouwkaarten en medische post, geen post meer bezorgd op maandag.
Vergunning
Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland.
Conservatoir beslag
Tijdens een opsporingsverzoek kan de Staat beslag leggen op het vermogen van de verdachte van een misdrijf om zo te voorkomen dat de dader zijn vermogen verstopt. De rechter-commissaris moet wel toestemming geven voor dit 'conservatoir beslag'.
Bonussen
Buitensporige bonussen voor de top van banken, verzekeraars en andere financiële instellingen die verleend zijn op onjuiste gronden kunnen worden teruggevorderd.
Asiel
Asielaanvragen worden sneller afgehandeld. Het kabinet probeert daarbij het doorprocederen te beperken door de humanitaire situatie van de asielzoeker en zijn of haar familie meteen al bij de eerste asielaanvraag te betrekken. De vergoedingen voor rechtsbijstand worden verminderd, zodat het duurder wordt om door te procederen.
Legitimatie
Voor een identiteitskaart zijn niet langer vingerafdrukken nodig. De ID-kaart en het paspoort worden 10 jaar geldig.
Schatkistbankieren
De centrale overheden moeten verplicht hun overtollig geld sparen bij de schatkist. Dit 'schatkistbankieren' is goed voor de staatsschuld en moet voorkomen dat gemeenten of provincies hun geld te risicovol beleggen in het buitenland.
Studenten
Televisie
De publieke omroepverenigingen gaan fuseren. Het aantal omroepen daalt daardoor van 21 naar acht. Wie betaalt voor een pakket met digitale tv, moet vanaf volgend jaar minimaal 30 digitale zenders krijgen. Pas daarboven is er sprake van een 'pluspakket'.
AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd wordt in 2014 met 1 maand verhoogd. De AOW-leeftijd is dan 65 jaar en 2 maanden.
Serviceflats
Serviceflats worden gewaardeerd naar de verkoopwaarde in plaats van de WOZ-waarde. De verkoopwaarde houdt rekening met zaken die een serviceflat moeilijk verkoopbaar maken, zoals een verplichte afname van maaltijden en andere servicekosten. De WOZ-waarde doet dat niet.

Meer over:

diginieuws, wet, regels, 2014
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!