Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nieuwe mosselen iets groter van stuk'

08-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mosselen_2.jpg
Het Nederlandse Mosselbureau heeft woensdag het nieuwe mosselseizoen geopend. Symbolisch werd het eerste mandje Zeeuwse mosselen opgevist met een mosselkotter in de Oosterschelde. De mosselen zijn dit jaar iets groter van stuk, vergeleken met vorig seizoen. Vanaf deze week is de nieuwe oogst verkrijgbaar in supermarkten en restaurants.
'Goede kwaliteit'
Uit proefmonsters van percelen in de Oosterschelde en de Waddenzee bleek ruim een week geleden al dat de mosselen dit jaar weer van goede kwaliteit zijn. Mosselkwekers spraken van een ,,authentieke zilte smaak''. De bemonstering liet zien dat het visgewicht van de mosselen de laatste weken goed vooruit is gegaan. De groei van mosselen is afhankelijk van natuurlijke omstandigheden. Ze hebben ongeveer twee jaar tijd nodig om rijp te worden.
Tweederde naar België
Jaarlijks produceren circa 70 Nederlandse mosselkwekers in totaal zo'n 50 miljoen kilo mosselen. Ongeveer twee derde van de oogst gaat naar België. In eigen land ligt de consumptie van mosselen een stuk lager. Volgens het Mosselbureau heeft een derde van de Nederlanders zelfs nog nooit mosselen gegeten.
Het mosselseizoen loopt traditioneel van juli tot april. Begin juni zijn elk jaar ook al nieuwe mosselen te krijgen. Dat zijn echter zogeheten hangcultuurmosselen, die niet op de bodem worden gekweekt, maar in netten. Dit betreft slechts een fractie van de jaarlijkse mosseloogst. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!