Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe methode tegen hoge bloeddruk effectief

18-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bloeddruk_meter_01.jpeg
Het wegbranden van zenuwen rondom de nieren is in veel gevallen een effectieve behandeling tegen hoge bloeddruk. Uit een internationale studie blijkt dat ongeveer 40 procent van de patiënten na zo'n behandeling geen hoge bloeddruk meer heeft. Dat meldde Erasmus MC woensdag.
Het ziekenhuis in Rotterdam, dat meedeed aan de studie, paste de nieuwe methode al bij meerdere patiënten met succes toe.
De zenuwen rond de nieren spelen een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk. Bij veel mensen met hoge bloeddruk is dit mechanisme ontregeld. De behandeling houdt in dat een in de liesslagader ingebrachte katheter het zenuwweefsel door middel van radiogolven wegbrandt en uitschakelt. Daarmee worden zenuwsignalen geblokkeerd en wordt het ontregelde mechanisme gestopt.
Bijna de helft van de Europeanen lijdt aan te hoge bloeddruk, de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Medicijnen tegen hoge bloeddruk moeten vaak levenslang worden geslikt en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben. Bij een deel van de patiënten slaat een behandeling met medicijnen niet aan. Voor deze patiënten kan de nieuwe, eenmalige behandeling een uitkomst zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!