Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nieuwe medicijnen tegen kanker veel te duur'

08-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Pillen 930x520
Nieuwe medicijnen tegen kanker zijn allemaal veel te duur, concluderen wetenschappers van de Erasmus Universiteit op basis van berekeningen. ,,Het is heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen, en als verklaring vaak met een beschuldigende vinger wijzen naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren'', stelt hoogleraar Carin Uyl-de Groot.

'Winst maken kan ook anders'

,,Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet'', vervolgt ze. De wetenschappers hielden in hun prijsmodel rekening met de werkelijke kosten van ontwikkeling, productie, verkoop, marketing en een 'redelijke' winstmarge.
Volgens de universiteit zou het middel enzalutamide tegen prostaatkanker 2587 euro mogen kosten per behandeling. De huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk is echter bijna twaalf keer hoger (30.304 euro), en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger (74.165 euro). ANP/ Erasmus

Meer over:

farmacie, medicijnen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

skybird
skybird20 mei 2018 - 22:31

Werkelijk meer dan misdadig om zulke torenhoge prijzen te vragen voor medicijnen tegen zo'n verschrikkelijke ziekte. Zowel mijn zus als ik hebben kanker en het voelt gewoon als je doodvonnis. Mijn zus heeft twee agressieve kankers tegelijk en als ik moet aanzien hoeveel pijn ze lijdt en hoe die ziektes haar slopen, dan moesten die lijkenpikkers zich werkelijk doodschamen! Die ziekte is gewoon niet menselijk meer en dat jdie farmaceutische bedrijven daarvan zo durven te profiteren en hun zakken maar rijkelijk vullen. Ze zouden zelf eens moeten ondervinden hoe het is om die ziekte te hebben. Jezelf verrijken ten koste van mensen die zo moeten lijden, hoe durf je daar alleen maar aan te denken! En de overheid doet ook geen fl.kker om dat aan te pakken. Ik vind dergelijke lieden gewoon vergelijkbaar met moordenaars, kan er niets anders van maken. Alleen de rijkaards kunnen dus profiteren van dergelijke medicijnen en als je het geld neit hebt, nou, dan mag je dus gewoon lijdend doodgaan! Graaien en graaien maar, dat is de modetrend geworden in dit land! En maar steeds aankomen met allerlei smoesjes. We betalen torenhoge premies, een torenhoog eigen risico (hoor die zak van een Hogervorst nog zeggen dat het met dat nieuwe systeem nooit duurder zou worden! Nou, die vent zou moeten worden aangeklaagd door het volk!) en dan is dit nog uit ht basispakket gehaald en dat en mag je nog tig keer je portemonnee trekken. Om nog maar niet te praten over die hoge parkeerkosten bij de ziekenhuizen. Als je ziek wordt, wat op zich al een straf is, dan mag je voor alles nogeens de hoofdprijs betalen.Bedankt overheid! Bedankt misdadige farmaceutische bedrijven! Verrijk jullie zelf maar, maar ik wens jullie toe dat jullie ooit zelf een hoge prijs mogen betalen voor jullie misdadige systeem van verrijking!

jaapve
jaapve11 mei 2018 - 0:32

p.s de Universiteiten galmen wel maar ze zijn zelf mede schuldig. Hun onderzoek wordt ook vaak bekostigd oor de industrie (ken persoonlijk een mevrouw die een peperdure laptop kreeg toen laptops nog iets heel bijzonders waren). Als er dan een patent ontstaat is dat  voor de industrie en niet voor de uni.

jaapve
jaapve11 mei 2018 - 0:30

De uitwassen van de marktwerking ten top. Was er niet 2jaar terug in de VS een fabrikant die een medicijnoctrooi had gekocht en vervolgens het medicijn meer dan 700x zo duur had gemaakt? Dat was zelfs de Americandream Amerikanen te gortig.

correke1951
correke195110 mei 2018 - 16:52

Schandalig lijkenprikkers 

gerard van tol
gerard van tol9 mei 2018 - 22:41

Tegen te hoge prijzen kan de overheid wel degelijk iets doen. Octrooi intrekken en de fabricage in de handen van de apothekers leggen.

1 Reactie
jaapve
jaapve11 mei 2018 - 0:27

was het maar zo makkelijk, dat hele recht rond octrooien (maar feitelijk ook copyright) is volstrekt uit de hand gelopen en omdat het Europees geregeld is (daar gaan we weer) bereik je in Nederland niets en krijgt de staat alleen hoge claims. Het is treurig en men zou bedrijven die dit doen veel meer met naam en toenaam te schande moeten zetten. Voor imagoschade willen ze nog wel eens gevoelig zijn.

aadjepiraatje
aadjepiraatje9 mei 2018 - 19:11

Ik heb altijd geleerd dat je makkelijker 10 keer een Gulden verdient dan een keer tien Gulden. En dat gewoon op de lagere school.Zal dit soms voor de Euro niet meer opgaan? Of hebben de dames/heren van de farmaceutische bedrijven geen lagere school gehad, maar alleen maar de graai school? 

1 Reactie
tenormin
tenormin9 mei 2018 - 19:54

Tja, in de vorige eeuw werden Huishoudscholen, Lagere Technische scholen enz. afgeschaft: daarna de Mammoetwet. En met die olifant is het begonnen. En nog erger: daarna is het allemaal nog meer bergafwaarts gegaan. Hiermee was ook de grote graaicultuur mee geboren.

pmhstassen
pmhstassen9 mei 2018 - 17:01

Het is gewoon schandalig dat aandeelhouders uitmaken wat een levensreddend geneesmiddel MOET kosten.En onze minister van volksgezondheid doet totaal niks daartegen.Nog scandaliger.

bert gruijters
bert gruijters9 mei 2018 - 14:23

Ja enzalutimide werkt zeer goed en als jonge patiënt kost je nu gemiddeld 15.000 euro per jaar met dit verlengende middel word het 't dubbele dus waar moet dat heen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!