Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe kieswijzers online

21-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
computer-hand_05.jpg
Op wie moet je stemmen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen? Vrijdag zijn twee onlinekieswijzers gelanceerd die vooral jongeren en zogenoemde nieuwe Nederlanders van stemadvies willen voorzien.
De stemwijzer op www.stemadvies.info van stichting Maroc.nl richt zich met name op de tweede generatie allochtonen. Met het Stemadvies Nieuwe Nederlanders (STANN) probeert de stichting inzichtelijk te maken in hoeverre de politieke partijen de belangen van nieuwe Nederlanders al dan niet vertegenwoordigen.
Zo kunnen bezoekers hun mening geven over stellingen over bijvoorbeeld een hoofddoekverbod en huwelijksmigranten. Die wordt dan vergeleken met de visie van politieke partijen.
Volgens voorzitter Mohamed El Aissati was de opkomst onder allochtonen tijdens de laatste verkiezingen lager dan onder autochtonen, omdat ze vaak niet wisten op wie ze moesten stemmen. El Aissati hoopt met de stemwijzer de opkomst onder deze bevolkingsgroep te stimuleren.
Op de site komt ook te staan hoe je iemand kunt machtigen om te stemmen. ,,Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is gebleken dat je als analfabeet nauwelijks kunt gaan stemmen'', zegt El Aissati. Zo is het volgens hem ondoenlijk om met de namenlijsten, zonder foto's, een keuze te maken. Een machtiging zou hierbij kunnen helpen. In Rotterdam ontstond commotie, omdat mensen met z'n tweeën het kieshokje ingingen, wat alleen mag als een lichamelijk gehandicapt persoon hulp nodig heeft.
Radiozender 3FM komt met een partijwijzer op www.3fm.nl/seriouspolitics met stellingen over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden zoals onderwijs, drugs- en alcoholbeleid, studiefinanciering en privacy. Vanaf 31 mei besteedt de zender dagelijks aandacht aan de verkiezingen, die op 9 juni plaatsvinden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!