Kassa

Nieuwe kentekenserie kan halfjaar langer mee

09-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verkeer-snelweg-195-117_03.jpg
De RDW kan een halfjaar langer vooruit met de nieuwe kentekenserie met drie letters. Doordat de letter L niet langer gereserveerd is voor landbouwvoertuigen kan de dienst die zich bezighoudt met het wegverkeer 230.000 meer platen met drie letters afdrukken. Dat zei een woordvoerder vrijdag.
In januari is besloten de L ook te gebruiken, sinds afgelopen maand rijden auto's rond met de deze letter. Tot leuke combinaties zal dat niet leiden, klinkers worden in Nederland niet gebruikt op kentekens. Behalve de A voor het Koninklijk Huis en de O voor opleggers.
Na 57 jaar met alleen tweelettercombinaties kregen Nederlandse auto's in mei 2008 combinaties met drie letters op de platen. Doordat diverse letters al gereserveerd waren voor specifieke voertuigen, kon de RDW drie miljoen auto's voorzien van een nieuwe plaat. Dat zijn er nu ruim 3,2 miljoen geworden.
De L is de vijfde letter in de nieuwe reeks, daarna volgen er nog zeven. Behalve combinaties met klinkers zijn er ook voor de hand liggende combinaties die niet kunnen en dus niet gebruikt worden zoals GVD, NSB of SS. Verder is de B voor vrachtwagens, de C lijkt teveel op een O of een nul, de D en de F zijn voor bromfietsen en de M is voor motoren. De Q wordt ook als te onduidelijk gezien, de V is voor busjes en de W voor caravans en aanhangers. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!