Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuwe golf uitgestelde ziekenhuiszorg baart Patiëntenfederatie zorgen

28 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ziekenhuisbed bed ziekenhuis
Patiëntenfederatie Nederland krijgt signalen dat opnieuw reguliere zorg wordt uitgesteld, vanwege het toenemende aantal coronapatiënten. De belangenorganisatie voor patiënten maakt zich zorgen over de nieuwe golf aan uitgestelde ziekenhuiszorg.
"Ook zijn er mensen van wie de behandeling tijdens de eerste golf werd uitgesteld en die nu nog steeds niet aan de beurt zijn", zegt een woordvoerder.

Stress

Een van die mensen is Hans Halmingh (71) uit Stadskanaal. Hij wacht al sinds februari op een nieuwe knie. "Ik ben bang dat de operatie misschien nog langer wordt uitgesteld. Ik kan er niet te veel over nadenken, want dan krijg ik stress."

Nationale Zorgnummer veel geraadpleegd

Ook het Nationale Zorgnummer, de landelijke hulp- en meldlijn voor klachten over de zorg, krijgt veel bezorgde mensen aan de telefoon, aldus de Patiëntenfederatie. De federatie is een van de initiatiefnemers van het zorgnummer.
"Dat het in maart niet lukte om alle reguliere zorg door te laten gaan snappen we. Maar inmiddels hebben ziekenhuizen een half jaar de tijd gehad om hun zorg anders in te richten. Wij roepen ze dan ook op om met creatieve oplossingen te komen."

Ziekenhuizen doen 'uiterste best'

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten dat ziekenhuizen hun "uiterste best" doen om de reguliere zorg tijdens een tweede golf zoveel mogelijk door te laten gaan. "We bereiden ons uiteraard goed voor." Of ziekenhuizen alle reguliere zorg overeind kunnen houden als de druk toeneemt door coronapatiënten, wil een woordvoerder niet zeggen. "Dat is speculeren, want zover is het nog niet." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar