Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe eigenaren voor twee delen van Polare

19-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Polare-LOGO_15.jpg
Twee onderdelen van het failliete Nederlandse boekenconcern Polare hebben dinsdag een nieuwe eigenaar gekregen. Het vroegere Scheltema in Amsterdam is gekocht door Novamedia, dat de winkel zijn oude naam teruggeeft. De acht Vlaamse winkels van Polare gaan samen verder onder hun oorspronkelijke naam De Slegte. Jan Bernard de Slegte, de vroegere eigenaar, heeft die boekenzaken teruggekocht.
Oude naam
Het is niet bekend hoeveel er is betaald voor de overnames. Scheltema gaat woensdag van start onder de oude naam. De nieuwe eigenaar wil zo veel mogelijk ex-medewerkers hun baan teruggeven. Novamedia kocht vorige maand al de failliete internetwinkel ECI.
België
De Vlaamse De Slegte heeft winkels in Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Brugge, Aalst en Hasselt. Er werken in totaal ruim 40 mensen. ,,Omdat we nu niet meer van een Nederlands hoofdkantoor en centraal gestuurde inkoopafdeling afhangen, zullen we wat betreft ramsj- en voordeelboeken sneller kunnen inspelen op de wensen van onze klanten'', aldus de woordvoerder.
De naam De Slegte verdween na de overname door de Nederlandse investeringsmaatschappij Procures. De winkels kregen de naam Polare. De Slegte, bekend om zijn gebruikte boeken, zal in Vlaanderen ook nieuwe boeken blijven aanbieden.
Handtekeningen gezet
De Nederlandse curator van Polare, Kees van de Meent, bevestigt dat de handtekeningen voor de twee overnames zijn gezet. De Belgische filialen van De Slegte vielen zelf niet onder het Nederlandse faillissement van de keten, maar de aandelen van de winkels behoorden wel tot de boedel van de failliete onderneming.
Onderhandelingen
De curator is nog in gesprek met partijen die een of meerdere vestigingen van Polare in Nederland willen overnemen. Vooralsnog is alleen voor de winkel in Eindhoven (Van Piere) een doorstart gerealiseerd. De onderhandelingen voor Polare in Rotterdam (Donner) bevinden zich wel in een vergevorderd stadium, maar er zijn nog geen handtekeningen gezet.
Polare ging eind februari failliet. De curator probeert sindsdien de winkels apart of in groepjes te verkopen. Intussen blijven de vestigingen gewoon open. De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte. Tot de keten horen befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag). ANP

Meer over:

polare, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!