Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe darmkankertest in aantocht

13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_1_78.jpg
Onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc hebben een nieuwe methode ontwikkeld om darmkanker op te sporen. Deze methode is volgens hen nog nauwkeuriger dan die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start is gegaan. Dat heeft hoofdonderzoeker en hoogleraar Gerrit Meijer van het VUmc donderdag gemeld.
Eiwitten van tumor
De nieuwe methode kan het aantal darmkankergevallen met nog eens 35 procent terugdringen, aldus de onderzoekers. Ze hebben een manier gevonden om eiwitten die direct afkomstig zijn van een tumor, in de ontlasting van mensen op te sporen.
Volgens Meijer spoort de huidige test 70 procent van de kankergevallen op en 20 procent van de gevallen van grote darmpoliepen, een voorstadium van darmkanker. Bij de nieuwe methode worden er volgens hem bijna geen kankergevallen meer gemist. Het aantal gevallen van poliepen dat wordt ontdekt, is 40 procent.
Uitnodiging
Sinds januari worden mensen tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij krijgen een uitnodiging een beetje ontlasting op te sturen voor onderzoek. Als er bloed in de poep blijkt te zitten, volgt een darmonderzoek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!