Kassa

Nieuwe campagne brandweer wijst op gevaar koolmonoxidevergiftiging

  •  
04-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brandweer_2 930x520
Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten maandag met een campagne om te wijzen op het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Bij de brandweer komen dagelijks meerdere meldingen over een mogelijke CO-vergiftiging binnen. ,,Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging en hoe je die kunt voorkomen", zegt een woordvoerster van Brandweer Nederland.
Cijfers over het aantal vergiftigingen zijn er nog niet, maar de brandweer is dat wel in kaart aan het brengen. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen, op de juiste plaats - niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels, stelt de brandweer.

Kennistest

Belangrijk onderdeel van de campagne is een online-kennistest. Verder zijn er adviezen over het plaatsen van melders, het inschakelen van een erkend installateur en het ventileren van het huis. Uit een enquête die de Brandwonden Stichting hield, blijkt dat 85 procent van de mensen denkt geen risico te lopen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen koolmonoxidemelder in huis te hebben. De Brandwonden Stichting doet onder meer mee aan de campagne omdat een deel van de brandwondenpatiënten ook een CO-vergiftiging heeft opgelopen. ANP/Brandweer
Hoe voorkom je een koolmonoxidevergiftiging? Lees de tips
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

luky1951
luky19514 feb. 2019 - 17:43

Ik heb in mijn woning diverse brandmelders, waarvan ik regelmatig de batterijen vervang. Geven wanneer de batterijen bijna leeg zijn een korte piep die die steeds frequenter! En heb sinds kort een koolmonoxidemelder! Tip plaats een brandmelder bij de wasdroger! Een vriendin van mij had eens een brandje door de wasdroger, had een brandmelder die afging, waardoor ergere schade werd voorkomen! Een brandmelder of koolmonoxidemelder hoeft niet perse vastgeschroefd te worden, mag ook gewoon los op b.v. tafel of kast! 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!