Kassa

Nieuwe biljetten van 100 en 200 euro

  •  
28-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eurobiljetten geld briefjes 930
Wie biljetten van 100 of 200 euro in handen krijgt, moet niet gek opkijken als die briefjes smaller zijn dan voorheen. Vanaf dinsdag zijn nieuwe coupures van kleiner formaat in omloop. Het briefgeld heeft ook nieuwe echtheidskenmerken.
Door de aanpassingen zijn de biljetten voor 50, 100 en 200 euro nu even breed en kunnen ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden. Ze passen ook beter in de portemonnee of portefeuille en gaan volgens de Europese Centrale Bank (ECB) daardoor langer mee, aangezien ze minder snel slijten.

Nieuwe stijl

De vernieuwde groene en goudgele briefjes hebben een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine eurotekens. De mythologische figuur Europa is in de biljetten verwerkt als watermerk. Haar beeltenis is geïnspireerd op een vaas uit de Griekse oudheid, die nu in het Louvre staat.

Uitgefaseerd

Oude bankbiljetten blijven voorlopig nog bestaan naast de nieuwe, maar worden geleidelijk uitgefaseerd. De datum waarop die briefjes niet meer geldig zijn als betaalmiddel, wordt door de ECB ruim vooraf aangekondigd. Hun waarde verliezen de oude biljetten nooit, want je kunt ze voor onbepaalde tijd inwisselen bij nationale centrale banken. ANP

Meer over:

biljetten, nieuw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!