Kassa

Nieuwe app herkent valse eurobiljetten

01-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_6922e3.jpg
Met de feestdagen voor de deur hebben consumenten en winkeliers vaak veel geld in handen. Een goed moment om mensen bewust te maken hoe je eurobiljetten kunt controleren op echtheid. De Nederlandsche Bank (DNB) introduceert daarom de eurobiljet app. Daarmee zijn echte eurobiljetten te onderscheiden van valse, aldus DNB donderdag.
Echtheidskenmerken
In alle eurobiljetten zijn echtheidskenmerken verwerkt. Daarmee is het voor iedereen eenvoudig om een echt eurobiljet te herkennen en te onderscheiden van vervalsingen. De app laat in vier stappen zien hoe eurobiljetten te controleren zijn op echtheid.
'Kantelen en voelen'
Door te kijken, te kantelen en te voelen, zijn de biljetten eenvoudig zelf te controleren. ,,Het virtuele biljet van de app werkt net als een echt biljet. Zo is de verhoogde inkt ook echt te voelen en wanneer je je telefoon tegen het licht houdt, zie je wat er gebeurt met het watermerk.''
Alert zijn
DNB benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen alert is op valse biljetten en voldoende kennis heeft van de echtheidskenmerken. In het eerste halfjaar van 2011 waren er in Nederland 14.400 valse biljetten ontdekt. Met 63 procent is het 50 eurobiljet favoriet bij vervalsers.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!