Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuwe afspraken over minder vet, zout en suiker in voedingsproducten

24 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
supermarkt vriezer diepvries groenten eten 930
Fabrikanten en supermarkten maken in 2019 nog meer werk van het meest populaire goede voornemen van de Nederlander: gezonder eten. Ze moeten ook wel, want eerdere afspraken voor minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers in producten zetten niet genoeg zoden aan de dijk, meldt het AD.
Er komen volgend jaar afspraken om pizza's, chips met smaakjes, zuiveldranken en -toetjes, Hollandse kant-en-klaarmaaltijden, vleesvervangers, groenteconserven, consumptie-ijs, jam en gehakt(ballen) en braadworst gezonder te maken. Bij de afspraak over pizza is, behalve industrie en supermarkten, ook de horeca betrokken.

Hoeveel minder nog onduidelijk

Hoeveel procent minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers deze producten gaan bevatten, is nog niet bekend. Wel werd eerder al afgesproken om vanaf komend jaar 5 procent minder zout én suiker te stoppen in salades en 10 procent minder suiker in ketchup. AD/ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

avatar
luppo24 dec 2018 - 15:10

Wat een betutteling weer vande overheid.De mensen zullen zelf suiker,zout en vetten aan het eten toevoegen en dat is veel meer dat er nu in zitBelachelijk idee van die klunzen in Den Haag.

avatar
gypsyjoy24 dec 2018 - 13:47

Potje potje, nog meer regels. Laat de mensen vrij in wat ze lekker vinden.Dat zout slecht is is een fabel en dat geldt ook voor vet. Natuurlijk vind ook ik dat suiker in ketchup onzin is en dat mag best weg.En dat er bij light produkten het vet vervangen wordt door koolhydraten is zeker een kwalijke zaak.Maar kijk uit dat het niet onsmakelijk gaat worden. Er zijn nu al patat zaken die ik mijd vanwege bijna zoutloze patat. En die ene keer dat ik eens een patatje koop wil ik em lekker zout.

avatar
harmsen24 dec 2018 - 13:13

Ik vraag mij af of die percentages niet de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat is, als je het vergelijkt met de totale hoeveelheid zout, suiker en vet, dat er in producten zit. Maar de keerzijde is wel dat die producten minder lang houdbaar zullen zijn. Mijn mening is dat de hoeveelheid suiker, zout en vet soms wel met de helft minder kan. Misschien is het een idee om meer kruiden en specerijen toe te voegen. Ook kan het zijn dat consumenten er juist zout en suiker aan toe zullen voegen, want het is zo flauw.