NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuwe actie voor rookvrije kinderomgeving

29 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
roken sigaret 930x520
De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij, willen dat meer plekken waar veel kinderen komen rookvrij worden. Ze denken dan aan onder meer speeltuinen, dierentuinen en zwembaden. Ze zetten er een nieuwe actie voor op, want kinderen ,,moeten worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken".
Ze zijn blij dat er 550 sportclubs rookvrij zijn, maar dat is ze dus lang niet genoeg. ,,Iedereen kan vanaf maandag ook daadwerkelijk zelf actie ondernemen: via het nieuwe online platform rookvrij.nl . Met een druk op de knop laat je weten welke speelplekken, sportvelden en schoolpleinen in jouw buurt rookvrij zouden moeten worden", zeggen ze.

'Zien roken, doet roken'

,,Met deze online-handtekeningenactie kun je dus ook zelf een begin maken met het beschermen van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook en voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Want helaas geldt: zien roken, doet roken", aldus het strijdlustige gezelschap.

Acht op de tien wil rookvrije kinderomgeving

Zeker acht van de tien Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden, blijkt volgens de initiatiefnemers uit recent onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Toch woonden in 2014 nog zo'n 100.000 kinderen tot vier jaar jaar in een huis waar werd gerookt. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!