NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuwbouw wordt weer duurder

10 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
bouw huizen 1127
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn nieuwbouwwoningen wederom duurder geworden. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van de jongste cijfers. Mede door de hogere prijzen voor nieuwbouwwoningen stijgen de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder dan het Europees gemiddelde, merken de instituten op. 
De prijs van een nieuwbouw koopwoning nam in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld met 4,8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat is wel de kleinste stijging sinds 2016. In het voorgaande kwartaal werd nieuwbouw 7,4 procent duurder.

Hardere stijging huizenprijs dan rest van Europa

Gekeken over alle koopwoningen, dus inclusief bestaande huizen, was er volgens het CBS sprake van een prijsstijging van 6,3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is een hardere stijging dan in Europa, waar koopwoningen gemiddeld 5,5 procent in prijs toenamen. Met 14 procent kende Luxemburg de grootste stijging van de huizenprijzen in het eerste kwartaal. Hongarije was het enige land waar de huizenprijs daalde op jaarbasis.
Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werd een gemiddelde nieuwbouw in het tweede kwartaal 9 procent duurder vergeleken met het jaar daarvoor. Gemiddeld telde een koper 401.000 euro neer voor een nieuwe stek, aldus de makelaars. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!