Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Nieuwbouw sociale huurwoningen bereikt dieptepunt'

11 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
nieuwbouw huis 1127
Het aantal nieuwe sociale huurwoningen blijft achter op de ambities van corporaties. Branchevereniging Aedes noemt het aantal van 13.000 nieuwe huurwoningen in 2018 een dieptepunt. Het tekort aan bouwlocaties en gestegen belastingen belemmert de nieuwbouw.

Zoektocht naar woning uitzichtloos

De branchevereniging noemt de zoektocht voor jongeren, alleenstaanden en mensen met middeninkomens uitzichtloos en roept het kabinet op actie te ondernemen. Onder meer de verhuurdersheffing moet volgens de branchevereniging worden opgeheven en corporaties zouden middenhuurwoningen moeten kunnen bouwen.

Tiny houses

Het afgelopen jaar bouwden corporaties voornamelijk eengezinswoningen en meergezinswoningen. Daarnaast werden 1300 flexibele woningen gebouwd, waaronder de zogenoemde tiny houses. De gemiddelde kosten die worden betaald voor het opstarten van een bouwproject, de stichtingskosten, lagen in 2018 voor eengezinswoningen op 169.000 euro. Voor een meergezinswoning was dat 159.000 euro, terwijl voor flexibele woningen ongeveer 63.000 euro aan stichtingskosten werd betaald. ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!