Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Nieuwbouw duurder door personeelstekort

9 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
nieuwbouw bouwen huis 930 x 520
Voor het zevende kwartaal op rij stijgen nieuwbouwwoningen harder in prijs dan andere koopwoningen.  Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen komt dat omdat de bouw steeds meer moeite heeft om goed personeel aan te trekken. Dat werkt door op de prijzen van de nieuwbouw.
In het tweede kwartaal van dit jaar zijn waren nieuwbouwwoningen 16 procent duurder dan een jaar eerder, de hoogste groei in een jaar tijd. Volgens van Mulligen heeft dit een administratieve oorzaak. Er kan een vertekening optreden in de cijfers omdat het CBS de gegevens van gemeenten soms met vertraging binnenkrijgt.

'Niet bepaald gemiddeld'

Dat neemt niet weg dat de prijsstijging van bestaande woningen een stuk lager is. Volgens van Mulligen is de groei ook "niet bepaald gemiddeld te noemen," maar is deze in het verleden wel hoger geweest. De prijzen van de bestaande woningen blijven stijgen door krapte op de woningmarkt, maar datzelfde geld ook voor nieuwbouwwoningen. Die kunnen daarnaast ook duurder worden door stijgende grondprijzen en bouwkosten.
Volgens van Mulligen stijgen de bouwkosten vooral door de krapte op de arbeidsmarkt. De cao-lonen stijgen in de bouw sneller dan gemiddeld. Door de krapte kan het personeel hogere lonen eisen. Binnen Europa nemen de huurprijzen in Nederland snel toe, met acht procent. In slechts zes landen stijgen de prijzen harder. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's