Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw zorgconcept voor moeders en baby's

21-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuis_bed_01.jpg
Veel te vroeg geboren baby's zijn na de geboorte beter af als ze, dichtbij de moeder, een eigen kamer hebben in het ziekenhuis. Dat is het uitgangspunt van het Vrouw, Moeder en Kindcentrum (VMK-centrum), dat het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven samen met Philips ontwikkelde.
Geen gescheiden afdelingen
Donderdag werd het centrum officieel geopend door prinses Máxima. Bijzonder is dat het centrum uitgaat van wat het beste is voor de patiënt en niet werkt met gescheiden afdelingen. Moeders, maar ook vaders, mogen bij de baby op de kamer slapen. Dat is elders niet vanzelfsprekend.
Blootstelling aan geluiden en prikkels
Normaal gesproken liggen baby's die in de couveuse moeten, met 6 of zelfs 10 andere baby's bij elkaar in een zaal, terwijl de moeder op de kraamafdeling ligt. Zo kan de verpleegkundige alle baby's in een oogopslag overzien. Dat is misschien makkelijk voor het personeel, maar de baby's worden zo blootgesteld aan allerlei geluiden en andere prikkels.
,,Premature baby's zijn heel gevoelig voor licht en lawaai. Het is uit MRI-studies gebleken dat dat slecht is voor de hersenontwikkeling", zei professor Sidarto Bambang Oetomo van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). De baby's worden bovendien aantoonbaar rustiger als ze bij de moeder gelegd worden. En ook de moeder heeft er baat bij.
Positieve gevolgen
Baby's die vóór 30 weken zwangerschap geboren worden, belanden in ongeveer de helft van de gevallen op latere leeftijd in het speciaal onderwijs. ,,Aangezien we net hiermee zijn begonnen, kunnen we nog niet aantonen wat de gevolgen zijn, maar ik verwacht dat dit percentage misschien wel met de helft naar beneden kan", zei Oetomo.
Op korte termijn kunnen volgens het ziekenhuis ook de zorgkosten naar beneden, omdat de ligduur van patiënten wordt verminderd. ,,We hebben de eerste 3 maanden dat we van start gingen, vergeleken met dezelfde 3 maanden vorig jaar en de ligduur per patiënt is met 1 dag naar beneden gegaan tot 12 dagen'', vertelt Oetomo. In april kreeg het VMK-centrum de eerste patiënten binnen.
Wennen
Voor de verpleegkundigen was het wel even wennen. ,,Het is meer lopen. Een voordeel is dat je minder dingen door elkaar doet. Je kunt je beter op één patiënt concentreren, maar andere patiënten moeten soms heel even wachten'', vertelt NICU hoofdverpleegkundige Astrid Osagiator.
,,Het is een uniek concept", vertelt Hans Bossink van Philips Healthcare. Voor het elektronicaconcern is de samenwerking met het Maxima Medisch Centrum een mooie kans om de kennis op het vlak van zorg voor moeder- en kind uit te breiden. Het bedrijf ontwikkelde onder meer het babymonitoring en alarmeringssysteem, waarvan het VMK-centrum gebruikmaakt. Zo kunnen verpleegkundigen nog steeds in één oogopslag zien welke baby's of moeders zorg nodig hebben.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!