Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mogelijk vergunningsplicht om malafide verhuurders aan te pakken

23-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
huurwoning930x520
Er wordt door demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken ) gewerkt aan een wetsvoorstel dat het instellen van een verhuurdervergunning mogelijk maakt. Als verhuurders dan de wet overtreden, moeten ze op die manier worden aangepakt.
Er worden door verschillende gemeenten al geëxperimenteerd met een dergelijke vergunning. Volgens Ollongren zijn zij enthousiast over de werking, zegt ze in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil daarom de ervaringen van gemeenten omzetten in een wetsvoorstel.

Vergunningsplicht

Via de wet moet het voor alle gemeenten mogelijk gemaakt worden om verhuurders te toetsen aan landelijke voorschriften, maar een algemene vergunningsplicht voor alle verhuurders kost te veel werk voor gemeenten. Verhuurders die zich aan de regels houden hoeven geen vergunning aan te vragen.

Overtredingen

Als een verhuurder regelmatig de huurregels overtreedt, door bijvoorbeeld huurders te intimideren, zou de verhuurder verplicht kunnen worden om een vergunning aan te vragen. Voldoen ze niet aan de voorwaarden voor die vergunning, dan kan de gemeente de vergunning intrekken en het beheer van het pand overnemen.
De Tweede Kamer heeft al langer de wens om een vergunningstelsel voor verhuurders in te voeren om zo malafide verhuurders aan te pakken. Wanneer het voorstel komt, is nog niet duidelijk. ANP

Meer over:

huren, vergunning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!