Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mogelijk vergunningsplicht om malafide verhuurders aan te pakken

23 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
huurwoning930x520
Er wordt door demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken ) gewerkt aan een wetsvoorstel dat het instellen van een verhuurdervergunning mogelijk maakt. Als verhuurders dan de wet overtreden, moeten ze op die manier worden aangepakt.
Er worden door verschillende gemeenten al geëxperimenteerd met een dergelijke vergunning. Volgens Ollongren zijn zij enthousiast over de werking, zegt ze in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil daarom de ervaringen van gemeenten omzetten in een wetsvoorstel.

Vergunningsplicht

Via de wet moet het voor alle gemeenten mogelijk gemaakt worden om verhuurders te toetsen aan landelijke voorschriften, maar een algemene vergunningsplicht voor alle verhuurders kost te veel werk voor gemeenten. Verhuurders die zich aan de regels houden hoeven geen vergunning aan te vragen.

Overtredingen

Als een verhuurder regelmatig de huurregels overtreedt, door bijvoorbeeld huurders te intimideren, zou de verhuurder verplicht kunnen worden om een vergunning aan te vragen. Voldoen ze niet aan de voorwaarden voor die vergunning, dan kan de gemeente de vergunning intrekken en het beheer van het pand overnemen.
De Tweede Kamer heeft al langer de wens om een vergunningstelsel voor verhuurders in te voeren om zo malafide verhuurders aan te pakken. Wanneer het voorstel komt, is nog niet duidelijk. ANP

Meer over:

huren, vergunning

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Stichting Verhuurveilig23 feb 2021 - 8:23

Makelaardij gaat de strijd aan met woonfraude en hennepteelt “Een gedegen screening begint al bij de makelaar” Verplicht verhuurdersvergunning en Keurmerk Verhuurveilig https://verhuurveilig.nl/makelaardij-gaat-de-strijd-aan-met-woonfraude-en-hennepteelt-een-gedegen-screening-begint-al-bij-de-makelaar/