Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw teken van zwakte op huizenmarkt

20-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1822319.jpg
Na de makelaarsvereniging NVM signaleren nu ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster een daling van de huizenprijzen. Wederom een teken dat de economische neergang zich ook op de woningmarkt laat voelen. De druk op het kabinet om de huizenmarkt met maatregelen te ondersteunen, neemt toe.
Volgens het CBS en het Kadaster zijn de prijzen van bestaande woningen vorige maand met een half procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam niet eerder voor sinds het Kadaster 1995 gegevens begon bij te houden. Vrijwel alle typen woningen brachten minder op, vooral hoekwoningen en appartementen. Alleen tussenwoningen stegen nog licht in prijs.
In januari meldde de NVM al dat de huizenprijzen vorig jaar met 1,8 procent zijn gedaald. Dat kwam vooral door een slecht vierde kwartaal, waarin de prijzen mede onder invloed van de financiële crisis en de daarop volgende economische neergang met 2,5 procent daalden. De cijfers van het Kadaster wezen in die periode nog op een prijsstijging.
Het verschil tussen de gegevens van de NVM en die van het Kadaster zit hem in het moment van de meting. De NVM registreert de verkoopprijs op het moment dat de koopakte wordt ondertekend, terwijl het Kadaster wacht tot het moment waarop de overdracht plaatsvindt. In de praktijk kan daar een periode van zo'n drie maanden overheen gaan.
De NVM brengt volgende maand cijfers naar buiten over de ontwikkeling van de huizenprijzen in de eerste drie maanden van dit jaar. De makelaarsvereniging wil daar nog niet op vooruitlopen maar ,,het is nog steeds rustig'', zei een woordvoerder vrijdag. De NVM rekent voor het gehele jaar op een daling van de gemiddelde verkoopprijs met 5 procent.
Daarmee is de branchevereniging van makelaars somberder gestemd dan de Rabobank, 's lands grootste hypotheekverstrekker. Die liet vorige maand in zijn kwartaalbericht over de woningmarkt weten in 2009 een prijsdaling van 3,5 procent te verwachten.
Ook de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemingen NVB constateerde vorige week dat de woningmarkt in steeds zwaarder weer komt. In januari en februari werden 60 tot 70 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht. De NVB zei dat signalen van makelaars erop duiden dat ook de markt voor bestaande huizen verder verzwakt.
De regeringspartijen zijn nog altijd in onderhandeling over maatregelen om de economische crisis aan te pakken. Daarbij wordt ook gekeken naar de huizenmarkt. Zo zijn in de Tweede Kamer al stemmen opgegaan voor verlaging of zelfs tijdelijke opschorting van de overdrachtsbelasting en verruiming van de Nationale Hypotheekgarantie.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!