Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw recordhoogte van gemiddelde WOZ-waarde

29-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2586 keer bekeken
  •  
verkoop woning huis makelaar sleutel 1127

Het CBS heeft een nieuw record gemeten van de gemiddelde WOZ-waarde van woningen. Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 8,6 procent vergeleken met een jaar eerder en werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland.

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Deze indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat bijvoorbeeld de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt berekend.

Grote stijging in Friesland

In de gemeente Amsterdam maken de huizenprijzen de op één na laagste stijging door van alle gemeenten. De WOZ-waarde steeg hier ten opzichte van 2021 slechts met 2,1 procent. In Noardeast-Fryslân stegen de huizenprijzen relatief het meest met 19,5 procent. Van de vier grootste steden stegen de huizenprijzen in Rotterdam het hardst met 11,4 procent. De gemiddelde WOZ-waarde is in Bloemendaal met 828.000 euro het hoogst en in Pekela het laagst met 167.000 euro. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Helen 66
Helen 6629 aug. 2022 - 12:51

@Janny Boe: aan papieren waarde heb je als wooneigenaar NIETS. Je kunt er geen boodschappen mee betalen of rekeningen. Je hebt er hooguit iets aan als je je huis verkoopt, maar je moet toch ergens weer wonen en dan betaal je voor een ander huis ook de hoofdprijs. Kortom: alleen de Gemeente loopt binnen. Onderhoud wordt door materiaal en arbeid steeds duurder en de wet Hillen is afgeschaft. In de koker van Rutte: eigen woning forfait x factor 4! komend jaar. Dus je hoeft echt niet jaloers te zijn op iemand met een eigen huis.

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe29 aug. 2022 - 15:57

Het glas is half vol of het glas ik half leeg. U hebt een eigen huis en boft maar met die waardestijging die u zo maar overkomt. De aftrek van hypotheekrente, waar men in Europa terecht de wenkbrauwen fronst, is één van de redenen waarom uw huis zo in waarde stijgt. Als u uw huis verkoopt zien u of uw nazaten die waardestijging echt wel terug. Ik snap niet waarom u klaagt. U boft toch maar dat u het zo goed voor elkaar heeft?! Goed nieuws toch?

JannyBoe
JannyBoe29 aug. 2022 - 16:15

Om nog maar te zwijgen over de enorme inkomensbelastingtechnische bevoordeling van eigen woningbezitters ten opzichte van mensen met een huurwoning. van harte gegund hoor maar het mag wel wat minder. Alleen daarom is het al redelijk om tegenover die bevoordeling een OZB belasting te zetten. Het kan niet allemaal van één kant komen.

Helen 66
Helen 6629 aug. 2022 - 12:47

Het is waanzin dat de Gemeenten de WOZ elk jaar automatisch met vel duizenden euro's verhogen, waardoor de OZB stijgt en alle daaraan gekoppelde belastingen, puur en alleen omdat de Overheid veel te weinig bouwt en de massa immigratie niet stopt. Mijn huis wordt alleen maar elk jaar ouder en de vloer, keuken en badkamer elk jaar krakkemikkiger en zou daardoor juist elk jaar in waarde moeten dalen. Het is niets anders dan stelen van de burgers.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe29 aug. 2022 - 15:49

Het stijgen van de prijzen van huizen en de inning van OZB heeft niks te maken met immigratie. U haalt uw nare stokpaardje maar weer eens van stal, waar u maar kunt. Uw huis wordt ook meer waard hè?! Veel meer zelfs. De staat van uw vloer of keuken doet er niet toe. Prijzen gaan toch wel omhoog. Door vraag en aanbod, lage rentestanden en de meer dan riante hypotheekrenteaftrek waar u ook van profiteert/geprofiteerd hebt. Zo liggen de feiten.

t.de.jager
t.de.jager29 aug. 2022 - 9:55

Kunnen de overheden weer meer belastingen binnen harken.

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe29 aug. 2022 - 11:30

Maar ook niet vergeten dat bezitters van een eigen woning hun bezit alsmaar in waarde zien stijgen. Je hoeft er niks voor te doen. En ook niet de riante aftrek van hypotheekrente in Nederland vergeten.

Meindo
Meindo29 aug. 2022 - 15:50

Janny Boe. En wat heb je daar aan? Het kost je alleen maar meer geld omdat alles eraan gekoppeld is. Als je het verkoopt dan ontvang je meer geld maar je moet ook duur weer kopen.

JannyBoe
JannyBoe29 aug. 2022 - 16:19

Als je het huis verkoop, op wel moment dan ook, komt die waardestijging er vanzelf uit. En vergeet niet die tienduizenden euro's inkomstenbelastingvoordeel die woningbezitters hebben. Niet heel eerlijk t.o.v. mensen met een huurwoning die wel hun volledige inkomstenbelasting betalen. Mag daar ook een belasting tegenover staan?! Ik vind het redelijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!