Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw record huizenverkoop in vierde kwartaal

22-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis nieuwbouw 930x520
In Nederland zijn afgelopen kwartaal ruim 66.000 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal ooit, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro.
De huizenverkoop overtrof in oktober, november en december het oude record van het derde kwartaal ruimschoots. Toen verwisselden er nog ruim 61.000 woningen van eigenaar. In het vierde kwartaal van 2016 werden er nog iets minder dan 61.000 huizen van de hand gedaan.

Woningverkoop afgelopen kwartaal lager dan een jaar eerder

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde onlangs nog dat de woningverkopen afgelopen kwartaal voor het eerst in tijden lager waren dan een jaar eerder. De makelaars baseren zich voor hun cijfers altijd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. Het Kadaster registreert de transacties van koopwoningen pas later, wanneer de notaris deze laat inschrijven en het CBS richt zich op die cijfers.
Huizen waren vorig kwartaal ruim 8 procent duurder dan een jaar eerder. Met 10,5 procent was de prijsstijging in de provincie Noord-Holland het sterkst. Ook in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland gingen de huizenprijzen hard omhoog.

Regio's waar verkopen onder druk staan

Dat zijn volgens het CBS en het Kadaster precies de regio's waar de verkopen onder druk staan. Het aantal transacties in de provincie Utrecht lag vorig kwartaal bijvoorbeeld ruim 1 procent lager uit dan een jaar eerder. In die provincie en vooral ook in Amsterdam wordt de woningmarkt steeds krapper, omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken. Een optrekje in Amsterdam kost nu gemiddeld 415.000 euro.
Landelijk zijn de huizenprijzen sinds het dal in juni 2013 al zo'n 23 procent gestegen. Wel ligt prijsniveau nog ruim 3 procent onder het piekniveau van augustus 2008. ANP

Meer over:

huizenverkoop, nvm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!